StoryEditor

Čína je pre cenu kovov rozhodujúca

23.10.2007, 00:00
Dianie na finančných trhoch bolo v treťom štvrťroku ovplyvňované najmä krízou na hypotekárnom a úverovom trhu v Spojených štátoch, ktorá následne zasiahla celý svet a prejavila sa nielen na trhoch akciových, ale aj na menových a komoditných.
V článku je graf

Aj napriek tomu komoditné trhy v tomto štvrťroku poskytli množstvo zaujímavých investičných príležitostí, na ktorých mohol zarobiť ktorýkoľvek účastník trhu. Na rekordné hodnoty sa dostalo niekoľko komodít, na čele so pšenicou a ropou. Sprevádzalo ich nezanedbateľné zhodnotenie zlata. Prvé dva tovary si dokonca siahli na historické maximá, pričom pšenica sa v sledovanom období posilnila o viac ako 59 percent.

Meď bola na hojdačke
Cena medi bola v uplynulých troch mesiacoch veľmi pohyblivá, keď sa počas júla dostala až na 370,55 centu za libru, potom však nasledoval prudký prepad až k 304,5 centu za libru. Strmý pokles spôsobila panika na finančných trhoch, ktorá u investorov a špekulantov vyvolala obavy vzhľadom na celosvetový rast a tým aj na obavy týkajúce sa dopytu po tomto kove. Neistota bola spojená najmä so Spojenými štátmi, ktoré sú v súčasnosti druhým najväčším spotrebiteľom medi, pričom najvýznamnejší podiel na celkovom dopyte tvorí stavebný priemysel, ktorý však prechádza obdobím recesie. Zo správy International Copper Study vyplýva, že spotreba medi v Spojených štátoch poklesla za prvých päť mesiacov roku 2007 o tri percentá, pričom v minulom roku bol prepad šesť percent. September sa pre cenu medi stal priaznivým, keď povyskočila o viac ako 11 percent na 364 centov. Jednou z príčin bolo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky Fed, ktorá čiastočne upokojila investorov a u mnohých navodila optimistické myšlienky pokiaľ ide o budúci vývoj.
Cena bude v nasledujúcich mesiacoch, ale aj rokoch, ovplyvňovaná najmä vývojom na trhu v Číne, ktorá je najväčším spotrebiteľom medi na svete a ktorej nezadržateľne sa rozvíjajúca ekonomika spotrebúva každý rok obrovské množstvo nerastných surovín. Prudký rast v Číne tak vyrovnáva poklesy v spotrebe USA a bude predovšetkým závisieť od tempa miestneho dopytu, ktoré určí budúci smer. Cenu môže ovplyvniť aj ťažba a veľkosť ponuky na trhu.

Nikel pokračoval v páde
Nikel nadviazal na klesajúci trend, ktorý sa začal v predchádzajúcich mesiacoch a pokračoval v strmom páde. Počas júla a augusta zaznamenal tento kov pokles o viac ako 30 percent a zastavil sa až na úrovni 24 800 dolárov za tonu. Za poklesom stáli najmä zvyšujúce sa stavy zásob, ktoré v polovici októbra dosiahli 18-tisíc ton. Bola to najvyššia hodnota od mája 2006. Ďalším negatívom bola vysoká cena v predchádzajúcich mesiacoch, ktorá obmedzila dopyt. V septembri však po dlhom "období temna" nastal nárast, keď sa cena už zdala niektorým výrobcom taká atraktívna, že začali nikel opäť nakupovať.
Ďalšie mesiace budú predovšetkým závisieť od výrobcov oceli. Ak sa priklonia k razantnejším nákupom, potom možno očakávať aj nárast cien. Ak zvolia vyčkávaciu taktiku, potom aj cena zareaguje adekvátnym spôsobom.

Čína je pre kovy rozhodujúca
Aj pre hliník sa tretí štvrťrok stal časom prudkého pádu, keď z hodnoty 2 856 dolárov za tonu jeho cena klesla až na 2 407 dolárov. Tu sa však odrazila od dna. Od začiatku roka však cena tohto kovu klesla o viac ako 11 percent. Hlavnou príčinou tejto situácie sú predovšetkým zásoby, ktoré sa za dva roky zvýšili o 57 percent. Na konci septembra zásoby nespracovaného hliníka dosiahli takmer tri milióny ton.
Pre budúci vývoj je hlavným bodom ponuka na svetových trhoch, no situácia v tejto oblasti nevyzerá príliš ružovo. Napríklad spoločnosť United Company Rusal plánuje zvýšiť výstup hliníka v najbližších rokoch o 65 percent, čo by znamenalo ročnú produkciu 6,6 milióna ton. Veľmi významným hráčom na trhu by mala byť opäť Čína, ktorej produkcia tiež rastie. Táto krajina bude mať rozhodujúce slovo aj pri olove a zinku. Výhľad pre zinok nie je príliš optimistický, najmä preto, že na obzore sa črtá zvýšenie ponuky nových baní. Spustenie bane s kapacitou 180-tisíc ton ročne sa plánuje v Bolívii. Strana ponuky by sa mohla rozšíriť, a preto sa nedá čakať výrazný rast ceny zinku.
V prípade olova je situácia odlišná. Zásoby sa v súčasnosti pohybujú na sedemnásťročnom minime a dopyt pred zimou rastie najmä zo strany výrobcov autobatérií, ktorí sa predzásobujú pred obdobím, keď je dopyt po ich produktoch najvýraznejší. Cena olova podporená fundamentálnymi faktormi by tak mohla vzrásť.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 03:24