StoryEditor

Firmy sa s eurom neponáhľajú

13.09.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR
Pripravenosť slovenských podnikov na zavedenie eura je extrémne diferencovaná. Na seminári na tému Zavedenie eura v SR a podniková sféra to skonštatoval Jozef Klučka zo Žilinskej univerzity.Nepripravenosť na zavedenie eura znamená podľa Klučku zníženie konkurenčnej schopnosti a stratu reputácie podniku, pričom mu hrozí aj odchod z trhu.

Pripravenosť slovenských podnikov na zavedenie eura je extrémne diferencovaná. Na seminári na tému Zavedenie eura v SR a podniková sféra to skonštatoval Jozef Klučka zo Žilinskej univerzity.
Nepripravenosť na zavedenie eura znamená podľa Klučku zníženie konkurenčnej schopnosti a stratu reputácie podniku, pričom mu hrozí aj odchod z trhu. "Väčšie podniky, najmä so zahraničnou účasťou, prikladajú príprave na euro vysoký význam, naopak, niektoré malé podniky ju bagatelizujú a nevidia jej strategický význam. Z niektorých štatistík vyplýva, že podnikatelia považujú obdobie 2. polroka 2008 za dostatočné. Je zjavné, že obzvlášť pre veľké firmy to nie je vhodné a mohlo by to viesť k negatívnym dôsledkom," konštatoval Klučka.
Podľa Jána Kováča z kancelárie predsedníčky predstavenstva a generálnej riaditeľky Slovenskej sporiteľne prieskumy potvrdzujú, že na zavedenie eura sa začalo pripravovať iba 15 percent slovenských firiem. Zdôraznil, že podnikatelia by sa mali začať touto otázkou zaoberať. "Čas sa kráti a veľké firmy majú najvyšší čas, aby začali s prípravami projektových plánov. Môžeme akceptovať, že menšie firmy, ktoré nemajú zložitejšie softvéry, ešte majú čas. Ale musia sa tým začať zaoberať, pretože duálne oceňovanie, ktoré sa týka každého podnikateľa minimálne na výplatných páskach, tu bude za trištvrte roka," povedal Kováč.
V Českej republike sa zavedenie eura stalo podľa Vratislava Kozáka z Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne politickou a nie ekonomickou záležitosťou, pretože Česko nestanovilo dátum vstupu. "Na poslednom zasadnutí vlády bol návrh, ako postupovať v pridružení do eurozóny, ale, bohužiaľ, bez dátumu. Náš minister financií ráta technicky s dátumom 2012, avšak aby euro malo prínos, treba sa pripravovať tri až štyri roky dopredu, čo je u nás už dosť riskantné," povedal Kozák. Dodal, že Slovensko sa do príprav pustilo plánovito, pričom poukázal na dobrú spoluprácu bánk s podnikateľmi.
Riaditeľ Žilinskej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Ján Mišura zdôraznil, že seminár Zavedenie eura v SR a podniková sféra sú dôkazom toho, že informačná kampaň o zavedení eura sa koná aj v regiónoch. Zavedenie eura zníži podľa neho podnikateľom náklady a jednoznačné výhody budú mať exportéri, ktorí stratia kurzové riziko. "Je tam riziko, že zavedenie eura môže zbrzdiť rozvoj ekonomiky a dynamiku rozvoja ekonomiky, čo sa týka štátnych výdavkov na infraštruktúrne projekty, a je možné, že sa zníži spotreba, keď po zavedení eura stúpnu ceny," dodal Mišura.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 12:57