StoryEditor

Akciové fondy strácali ďalšie percentá

15.08.2007, 00:00

Svetové akciové trhy minulý týždeň zopakovali ten istý scenár, tak ako o týždeň skôr. Prvé tri dni teda závratným tempom zmazávali straty, no záver týždňa opäť priniesol prepad a opätovné testovanie niekoľkomesačného minima.
Obchodovanie na amerických akciových trhoch počas minulého týždňa pripomínalo jazdu na "húsenkovej dráhe". Kým na jeho začiatku si hlavné indexy pripísali najväčšie dvojdňové prírastky za posledné štyri roky, štvrtok pre zmenu priniesol druhý najhorší deň tohto roka, keď akciové indexy stratili takmer tri percentá.
"Napriek ubezpečeniam americkej centrálnej banky o obmedzených dosahoch problémov úverového trhu na hospodárstvo, vo štvrtok prišla zlá správa z Európy, keď francúzska banka BNP Paribas oznámila straty svojich troch hedgeových fondov v dôsledku investícií na americkom hypotekárnom trhu," vysvetľuje Kristián Boldizsár zo spoločnosti RM-S Market. Následný výpredaj akcií vymazal všetky zisky z predchádzajúcich dní.
Západoeurópske akciové trhy podliehali rovnakému scenáru ako trhy za Atlantikom. "Pre budúci vývoj trhov však pozitívne vyznievali makroekonomické údaje, ktoré mal trh k dispozícii," hovorí portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová.
Makroúdaje však nateraz zostali len na pozadí hypotekárnej krízy, v dôsledku čoho akciové trhy starého kontinentu skončili týždeň s novými stratami a do mínusu so sebou ťahali aj podielové fondy orientované na tento segment. Región strednej a východnej Európy taktiež ovplyvnili problémy s americkými hypotékami. "Napriek dobrým fundamentálnym dátam zverejneným v regióne strednej a východnej Európy bude tieto burzy aj v najbližších dňoch ovplyvňovať vývoj na americkom trhu hypoték," predpokladá portfóliový manažér KD Investments Gabriel Hinzeller. Na domácom peňažnom trhu pokračovala aj v uplynulom týždni dovolenková atmosféra a úrokové sadzby preto nezaznamenali výraznejšie zmeny. "Zmenu v inak veľmi pokojnom vývoji slovenských sadzieb nepriniesol ani pravidelný sterilizačný repotender Národnej banky Slovenska, kde banka akceptovala plný objem pri maximálnej sadzbe," hovorí portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman.
Výnosy korunových štátnych dlhopisov sa v uplynulom týždni takmer vôbec nezmenili. Nízka likvidita a takmer nulová obchodná aktivita spôsobili podľa Hermana, že domáce dlhopisy nereagovali na vývoj na eurovom trhu. "Inak veľmi pokojnú atmosféru na trhu neoživila ani pondelková aukcia štátnych dlhopisov , keď Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity odmietla všetky ponuky trhových účastníkov," konštatuje Herman. Domáci dlhopisový trh ignoroval aj pozitívne číslo o medziročnej spotrebiteľskej inflácii za mesiac júl.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 01:13