StoryEditor

Kuvajt postaví najväčšiu rafinériu na Blízkom východe

27.09.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

V Kuvajte bude stáť najväčšia rafinéria na Blízkom východe. Štátna rafinérska spoločnosť Kuwait National Petroleum včera oznámila, že štát schválil rozpočet projektu za 14,3 miliardy dolárov. V porovnaní s pôvodným odhadom je to viac ako dvojnásobok sumy. Náklady na výstavbu rafinérie sa vyšplhali vyššie preto, že sa celé odvetvie snaží zvýšiť kapacity kvôli rastúcemu dopytu po palivách vo svete. Všetci hlavní producenti ropy v Perzskom zálive stavajú nové rafinérie a zvyšujú kapacitu starších. Rastúce náklady však týmto projektom zvýšili rozpočty a spomalili práce na nich.
Kapacita novej kuvajtskej rafinérie bude 615-tisíc barelov ropy denne. Kuvajt je siedmy najväčší vývozca ropy na svete a vďaka novej rafinérii a modernizácii dvoch ďalších si zvýši rafinérske kapacity na 1,4 milióna barelov denne.
Nová rafinéria začne pracovať na konci prvého štvrťroku 2012. Oproti poslednému odhadu je to iba o niekoľko mesiacov neskôr. Pôvodný plán však počítal stým, že sa rafinéria spustí na konci roku 2010. Kuvajt zrušil prvý tender na rafinériu vo februári, kvôli tomu, že ponuky vysoko prekračovali pôvodný rozpočet. Kuwait National Petroleum čoskoro oznámi mená firiem, ktoré sa budú môcť uchádzať o päť balíkov čiastkových zákaziek na výstavbe rafinérie. Predbežných ponúk získal podnik okolo 30. Podľa správ z médií medzi nimi boli firmy z Francúzska, zo Spojených štátov a z Talianska. Kuvajt je členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a má približne desatinu svetových zásob ropy. Podľa prieskumu agentúry Reuters v auguste ťažil 2,41 milióna barelov ropy za deň.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 08:27