StoryEditor

Svetová ekonomika sa ochladzuje

22.10.2007, 00:00

Varovanie šéfa americkej centrálnej banky Fed pred nižším tempom hospodárskeho vývoja za Atlantikom v súvislosti s problémami na trhu bývania sa odráža na dianí na akciových trhoch. Hospodárske výsledky spoločností, ktoré sa aktuálne publikujú za tretí štvrťrok, predbežne naznačujú, že k určitému ochladeniu skutočne dochádza a investori preto prehodnocujú súčasné pozície na trhu.
Pretrvávajúci tlak na akcie finančného sektora charakterizoval minulotýždňové obchodovanie na stredoeurópskych akciových trhoch. Finančné tituly sa opätovne ocitli pod tlakom po horších kvartálnych výsledkoch svetových bankových domov, keď Citigroup zverejnila prepad zisku v treťom štvrťroku až o 57 percent a následne sa so zhoršenými výsledkami ohlásila Bank of America. Obavy investorov z ďalších dôsledkov hypotekárnej krízy boli navyše potvrdené aj úvahami amerických bánk o vytvorení ochranného fondu s cieľom vyriešenia terajších problémov úverových trhov.
Akcie výrobcu tabakových produktov Philip Morris sa ešte v strede minulého týždňa tešili veľkému záujmu investorov, ale správy o výraznom poklese predaja v predchádzajúcom kvartáli posunuli titul do červených čísiel. Akcie tak už dlhodobejšie trpia eróziou trhového podielu spoločnosti a napriek vyjadreniam, že ide o prechodný jav, investori ostávajú zatiaľ veľmi opatrní.
Slabý výkon podali aj akcie českej energetickej spoločnosti ČEZ, ktoré ignorovali silný rast nemeckých energetických titulov pod vplyvom špekulácií o budúcoročnom raste cien energie. ČEZ síce dostala zvýšené investičné odporúčanie od investičnej banky Morgan Stanley, ale správy o dočasnom pozastavení výkupu vlastných akcií spoločnosťou spôsobili pokles cien titulu. Zo strednodobého hľadiska pozitívne hodnotíme ohlásené investičné projekty na Balkáne, na druhej strane však pretrváva riziko predaja časti štátneho podielu v spoločnosti a taktiež možné negatívne hodnotenie prípadnej finálnej dohody s maďarským petrochemickým producentom, v rámci ktorej sa ČEZ zaviaže kúpiť až 10 percent akcií spoločnosti MOL.
Naopak, akcie telekomunikačnej firmy Telefonica O2 dokázali z lepšieho investičného hodnotenia analytikov z investičnej banky Lehman Brothers vyťažiť. Zvýšenie cieľovej ceny až na 770 českých korún v súvislosti s očakávanými dobrými kvartálnymi výsledkami vyjadruje obrovský rastový potenciál oproti súčasnej hodnote akcií na úrovni 550 korún. Telefonica O2 by mala zverejniť výsledky za tretí štvrťrok už tento štvrtok.
Negatívny výhľad ohrozuje aj akcie českej petrochemickej spoločnosti Unipetrol, ktorá trpí výpadkom časti produkcie v dôsledku prestávky rafinérie v Litvínove. Výpadok spôsobí podľa vyhlásenia riaditeľa spoločnosti pravdepodobne zníženie ziskového ukazovateľa EBIT až o 2,2 miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 04:08