StoryEditor

Eurozóna je schopná zvládnuť ekonomické šoky

10.12.2007, 23:00
Autor:
SITASITA
Ekonomika eurozóny čelí rizikám vyplývajúcim z nepokojov na finančných trhoch a vyšších cien ropy, avšak tieto šoky by malo európske hospodárstvo absorbovať bez vzniku inflačnej špirály a podpriemerného rastu.

Ako ďalej povedal eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Joaquín Almunia, dosah silného eura je kompenzovaný robustným svetovým obchodom a ekonomika eurozóny ostáva aj naďalej v dobrej kondícii. "Situácia v Spojených štátoch, turbulencie na finančných trhoch, vyššie ceny palív a nerastných surovín znamenajú, že čelíme väčšiemu tlaku než pred pár mesiacmi, avšak máme dobré podmienky na to, aby sme tieto problémy zvládli a šoky pohltili. Inflačné očakávania sú však stále hlavným záujmom Európskej centrálnej banky," povedal Almunia.
Európska centrálna banka minulý týždeň zvýšila svoje predpovede budúcoročnej miery inflácie na 2,5 percenta, čo je o 0,6 percentuálneho bodu nad jej cieľom. Tvorca menovej politiky v eurozóne zároveň znížil predpovede hrubého domáceho rastu. Toto obdobie stagflácie, teda spomaľovania ekonomického rastu a zároveň zvyšovania miery inflácie, robí centrálnym bankám problémy v oblasti nastavenia menovej politiky, avšak pre eurozónu predstavujú menšie riziko než predchádzajúce šoky. Almunia tvrdí, že európska ekonomika má nesmiernu výhodu v tom, že disponuje silnými ekonomickými fundamentmi. Eurokomisár poukázal aj na to, že ECB od svojho vzniku v roku 1999 síce nikdy nesplnila svoj inflačný cieľ na úrovni 1,9 percenta, vždy sa jej však podarilo vytvoriť stabilnejší a udržateľnejší ekonomický rast.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 21:25