StoryEditor

Strauss-Kahn prevzal funkciu riaditeľa MMF

01.11.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Francúz Dominique Strauss-Kahn sa ujal vo Washingtone funkcie výkonného riaditeľa Medzinárodného menového fondu (MMF). V kresle šéfa jednej z najvýznamnejších svetových inštitúcií nahrádza Španiela Rodriga Rata, ktorý ústav opúšťa na vlastnú žiadosť z rodinných dôvodov.
Strauss-Kahn preberá kormidlo organizácie v podmienkach, keď krajiny ako Čína, Brazília a India naliehajú na to, aby sa v štruktúre vplyvu na činnosť MMF urobili zmeny na prospech nových silných ekonomík.
Nový šéf MMF prisľúbil, že zmeny urobí. Veď aj podľa Straussa-Kahna súčasný mechanizmus činnosti fondu zodpovedá ešte svetu z obdobia po druhej svetovej vojne, kedy vstúpila organizácia na medzinárodnú finančnú scénu. Vtedy vo svete dominovali USA a Európa.
Reformy v 185-člennej organizácii by sa mali uskutočniť v priebehu budúceho roka. Znalci tvrdia, že sa netreba báť brzdiaceho vplyvu Washingtonu, ale Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. september 2024 12:13