StoryEditor

Čaká sa na rast úrokov, akciové fondy strácajú

12.05.2004, 00:00
Čaká sa na rast úrokov, akciové fondy strácajú, dozvuky poklesu úrokových sadzieb na Slovensku už dozneli, podľa názoru analytikov nízka inflácia však NBS dáva priestor na ich ďalšie zníženie.
Pozitívne výsledky amerických firiem idú v posledných týždňoch ruka v ruke s povzbudivými údajmi makroekonomiky, čo podľa odborníkov svedčí o serióznom a udržateľnom raste hospodárstva USA. Podľa Martina Ďuriančíka, portfóliového manažéra Tatra Asset Managementu, sme pri hospodárskych výsledkoch amerických firiem opäť svedkami vynikajúcich čísel, keď posledné odhady analytikov pre spoločnosti v indexe S & P 500 hovoria o 27-percentnom náraste výnosov za prvý štvrťrok 2004. Pričom ešte na začiatku roka sa očakával medziročný rast iba o 13,4 percenta. "Z 339 spoločností, ktoré doteraz prekonali svojimi výsledkami odhady analytikov, ich až 208 prevýšilo očakávania o viac ako päť percent," opisuje Ďuriančík.
Dôvodom na optimizmus by mali byť aj najnovšie makroekonomické údaje, keď index americkej priemyselnej aktivity ISM síce nepatrne klesol zo 62,5 na 62,4 bodu, ale jeho zložka - index zamestnanosti vzrástol z 57,0 na 57,8 bodu. "Počet nezamestnaných, ktorí prvý raz žiadajú o podporu, klesol na 315-tisíc oproti 340-tisícom z predchádzajúceho týždňa, pričom trh očakával hodnotu okolo 335-tisíc. Analytici zároveň na apríl očakávali vytvorenie 172-tisíc nových pracovných miest. Rast zamestnanosti však dosiahol hranicu 288-tisíc. Celkovú mieru nezamestnanosti sa tak v USA podarilo znížiť o jednu desatinu na 5,6 percenta," hovorí Roman Guderna, portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne.
Napriek uvedeným pozitívam sa svetovým akciovým trhom skutočne nedarilo. Na rozdiel od prvých mesiacov, keď rástli akcie spolu s dlhopismi, došlo v uplynulom týždni k opačnej situácii a trhy zaznamenali všeobecný pokles. Index Dow Jones sa dokonca po prvý raz v tomto roku prepadol pod psychologickú hranicu 10-tisíc bodov. "Príčina tkvie predovšetkým v často spomínanej nízkej úrokovej sadzbe v USA. Tá sa bude musieť zrejme ešte tento rok zvýšiť, čo vyvoláva negatívne reakcie u investorov. Americké akciové fondy sa tak oslabili v korunovom vyjadrení za týždeň v priemere až o 3,67 percenta, na čom má mimoriadnu zásluhu aj kurzové riziko," vysvetľuje analytik Investičnej a Dôchodkovej Vladimír Ravinger. Neistota vyplývajúca zo zvyšovania úrokov bude podľa neho zrejme témou číslo jeden ešte niekoľko týždňov. Pri akciových trhoch je však po prekonaní strachu z rastu sadzieb možné očakávať postupný ústup od predajných tendencií.
Na slovenskom trhu dozneli dozvuky znižovania úrokových sadzieb Národnou bankou Slovenska. Výnosová krivka štátnych dlhopisov poklesla na krátkych a stredných splatnostiach, zatiaľ čo výnosy na dlhej strane krivky mierne vzrástli. Rast na dlhšej strane výnosovej krivky súvisel aj s pondelkovou aukciou nového 15-ročného štátneho dlhopisu, kde sa podľa analytikov očakávali výnosy mierne nad stanoveným kupónom. V aukcii investori prejavili slušný dopyt na úrovni 6,381 miliardy korún, pričom ministerstvo financií akceptovalo len 2,115 miliardy pri priemernom výnose 5,273 percenta. "Dopyt v aukcii bol príjemným prekvapením, keďže väčšina hráčov na trhu sleduje investície s kratšími splatnosťami od troch do piatich rokov. Výnosy na kratších splatnostiach by totiž pri prípadnom ďalšom znížení sadzieb centrálnou bankou mali taktiež poklesnúť, a teda cena uvedených cenných papierov by mala rásť. Zatiaľ čo výnosy pri dlhších splatnostiach sú pravdepodobne už na prípadný pokles kľúčovej sadzby menej citlivé," tvrdí Juraj Vaško z VÚB Asset Managementu.
Index slovenských štátnych dlhopisov SDX si za týždeň polepšil o 0,16 percenta, čo je polovica predchádzajúceho prírastku. "Návrat k normálu dokumentovala aj výkonnosť peňažných a dlhopisových fondov, ktoré sa opäť vrátili k výsledkom pohybujúcim sa okolo 0,1 percenta za týždeň. Pozitívnou správou je, že politické problémy sú v súčasnosti menej vypuklé a neovplyvňujú domáci kapitálový trh v takej miere ako v predchádzajúcom období. Aj to by mohlo investorov podporiť v úmysle špekulovať na posilnenie koruny," myslí si Ravinger. Aj keď sú zahraniční investori po dvojnásobnom zásahu NBS opatrnejší, domáca mena oproti euru v priebehu týždňa znova spevnela až k hranici 40,080 SKK/EUR. Pri opätovnom prekročení hranice 40 SKK/EUR preto nie je vylúčené ďalšie zníženie úrokových sadzieb. Aprílová inflácia totiž príjemne prekvapila, keď na medziročnej báze podľa Vaška zaznamenala osem percent, čo je 11-mesačné minimum. "V mesačnom vyjadrení ostala dokonca celková inflácia bez zmeny, čo potvrdzuje nízke inflačné tlaky v ekonomike a zároveň dáva NBS v prípade potreby väčší priestor v rozhodovaní o znížení kľúčových sadzieb."

Priemerné týždenné zhodnotenie skupín fondov (po prepočítaní na SKK, k 7. 5. 2004)
Korunové peňažné fondy

0,11%

Peňažné fondy v cudzej mene

– 1,89 %

Korunové dlhopisové fondy

0,13%

Euro dlhopisové fondy

– 0,83 %

Dolárové dlhopisové fondy

– 3,64 %

Euro akciové fondy

– 1,04 %

Americké akciové fondy

– 3,67 %

Globálne akciové fondy

– 2,23 %

Technologické akciové fondy

– 2,41 %

Zmiešané fondy

– 1,08 %

Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol, a. s.

Najvýkonnejšie fondy k 7.5.2004 - ročná výkonnosť v SKK Najmenej výkonné fondy 7.5.2004 - ročná výkonnosť v SKK
Názov fondu Denominačná mena podielu Ročná výkonnosť v SKK (%) Názov fondu Denominačná mena podielu Ročná výkonnosť v SKK (%)
Fondy peňažného trhu
TAM - Korunový peňažný dividendový SKK 5,02 Pioneer Funds - U.S. Dollar Short-Term USD -9,14
KBC - Multi Cash CSOB SKK SKK 4,73 KBC - Multi Cash USD USD -8,55
TAM - Korunový peňažný SKK 4,70 Pioneer Funds International Short Term USD -6,87
Dlhopisové fondy
IaD - 1. PF Slnko (dlhopisový) SKK 5,58 WIOF - USD International Bond USD -13,42
IAM - Dlhopisový korunový SKK 4,46 VÚBAM - Dlhopisový dolárový fond SKK -10,67
TAM - Fond korporátnych dlhopisov SKK 4,01 KBC - Renta Dollarenta USD -10,40
Akciové fondy
CI - Eastern Europe Stock (rastový) EUR 47,48 Pioneer Funds U.S. Growth USD -0,13
VB - Pacific-Invest EUR 42,61 Pioneer Funds Global Healthcare USD 3,26
KBC - Equity Fund Euro Technology EUR 40,11 Dexia Equities L USA USD 5,20
Zmiešané fondy
VÚBAM - Vyvážený rastový fond SKK 12,29 WIOF - American Portfolio USD -6,07
Pioneer Funds - PIONEERMIX 5 EUR 9,85 Pioneer Funds - PIONEERMIX 2 EUR 1,24
Pioneer Funds - PIONEERMIX 4 EUR 8,47 PP - Eurofond SKK 2,32
Fondy fondov
VB - Modern-Times EUR 19,97 KBC - Master Fund ČSOB-Konzervatívny CZK -2,59
World Selection EUR 19,59 KBC - Master Fund ČSOB-Vyvážený CZK 2,50
KBC - Master Fund Equity EUR 18,82 VB - Quartett-Sicherheit EUR 3,27
Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a. s.

 

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 20:54