StoryEditor

Transformácia DDP predo dvermi

26.02.2003, 23:00
Doplnkové dôchodkové poistenie sa zmení na sporenie. Zanikne právna subjektivita doplnkových dôchodkových poisťovní (DDP). Pripravované zmeny sa však nedotknú majetku občanov, ktorí si vložili úspory do týchto poisťovní. Uviedol to v rozhovore pre HN štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Horváth. "Chceme zvýšiť transparentnosť doplnkového dôchodkového systému a úroveň ochrany jeho účastníkov," povedal Horváth.
Z poisťovní sa stanú fondy
Zo súčasných DDP vzniknú fondy doplnkového dôchodkového sporenia. Majetok fondov budú spravovať správcovské spoločnosti zriadené podľa zákona o kolektívnom investovaní. "DDP budú musieť osloviť existujúcu alebo vytvoriť novú správcovskú spoločnosť," povedal Horváth. Nové fondy nebudú však podľa neho vydávať žiadne cenné papiere, pretože s nasporenými podielmi sa nebude obchodovať (kupovať alebo predávať), ako je to v prípade podielových listov otvorených podielových fondov. Prispievatelia vložia peniaze na osobný účet, za čo dostanú určitý počet podielov. Správcovská spoločnosť bude denne zverejňovať aktuálnu hodnotu podielu. "Každý si bude môcť kedykoľvek skontrolovať, koľko už nasporil," uviedol Horváth.
Klienti DDP nestratia po transformácii daňové výhody. Práve naopak, ministerstvo práce ich chce rozšíriť. "Rokujeme s ministerstvom financií, aby daňové výhody boli rozsiahlejšie," uviedol Horváth. Mali by sa týkať nielen doplnkového dôchodkového sporenia, ale aj klasického životného poistenia. "Naším zámerom je, aby sa v dlhodobom horizonte tretí, dobrovoľný, pilier stal rozhodujúcou zložkou nového systému dôchodkového zabezpečenia," dodal Horváth.
Súčasné DDP sú podľa Horvátha netransparentné, pretože v spoločnom balíku sú peniaze tých, ktorí si sporia, ďalej peniaze určené na výplatu dávok a tiež prostriedky na prevádzku spoločnosti. "Po prípadnom znížení hodnoty majetku by sa mohlo stať, že by nebolo z čoho vyplácať dávky," povedal Horváth.
Sporenie oddelené od poistenia
Ministerstvo práce navrhuje oddeliť sporenie od poistenia, pretože spoločnosť, v ktorej sa stretávajú obe činnosti, nie je štandardným prvkom finančného trhu. Ani smernice Európskej únie nepoznajú takého subjekty. "Došli sme k tomu, že DDP majú bližšie k sporeniu ako k poisteniu, preto sme filozofiu DDP zmenili na sporenie," povedal Horváth.
Po fáze sporenia nasleduje poistenie. Nový zákon určí, kedy klient môže začať čerpať prostriedky, či už kúpou anuity od komerčnej životnej poisťovne alebo formou programového výberu. V prípade, ak klienti požiadajú o predčasný výber, nasporená suma, ktorá bola predtým odpočítateľnou daňovou položkou, sa im dodatočne zdaní. Podobne to bude aj vtedy, keď si klient namiesto kúpy dôchodkovej anuity jednorazovo vyberie nasporenú sumu. Tieto prostriedky sú totiž daňovo zvýhodňované práve preto, lebo sú určené na výplatu dôchodku.
Dohľad nad novými subjektmi by mal vykonávať Úrad pre finančný trh. "Úrad bude vydávať povolenia na vznik nových fondov doplnkového dôchodkového sporenia a kontrolovať ich správu," povedal Horváth. Zdôraznil, že podmienky na vznik budú oveľa náročnejšie a prísnejšie ako pri súčasných podielových fondov.
Vznik a činnosť fondov doplnkového dôchodkového sporenia upraví nový samostatný zákon o doplnkovom dôchodkovom sporení. Ten bude podľa Horvátha "plne kompatibilný s novým zákonom o kolektívnom investovaní", ktorý pripravuje ministerstvo financií. Oba zákony by mali nadobudnúť účinnosť v rovnakom čase. Zákon o doplnkovom dôchodkovom sporení začne ministerstvo pripravovať podľa Horváta v najbližších týždňoch, pričom v lete ho chce predložiť na verejnú diskusiu. Legislatívny zámer pripravuje pracovná komisia pod Horváthovým vedením. Okrem ministerstva práce má v nej zastúpenie aj ministerstvo financií, Úrad pre finančný trh a Asociácia DDP.
Transformácia DDP je nevyhnutná aj podľa generálneho riaditeľa sekcie finančného trhu ministerstva financií Františka Palka. "Zhodli sme na tom, že transformácia na fondy doplnkového dôchodkového sporenia je najvhodnejším riešením," uviedol Palko. Aj generálny riaditeľ DDP Tatry-Sympatia a člen prezídia Asociácie DDP Michal Němec zmeny víta. "Nový zákon je nevyhnutný, lebo celý finančný trh prešiel od roku 1996, keď bol prijatý zákon o DDP, výraznými zmenami," povedal Němec. Súčasné DDP by podľa neho mali byť kompatibilné s ostatnými inštitúciami finančného trhu. "Pripravované zmeny podporujem," zdôraznil Němec. To, či sa sporenie oddelí od poistenia alebo nie, nepovažuje za dôležité. "Vieme sa vyrovnať s oboma možnosťami tak, aby to klientov nepostihlo," dodal Němec
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 06:28