StoryEditor

Nemecká ekonomika zastavila euro

16.05.2003, 00:00

Nemecká ekonomika zastavila posilňovanie eura. Jej prepad o dve desatiny percenta v prvých troch mesiacoch roka spôsobil, že spoločná európska mena klesla oproti americkému doláru na svoje týždenné minimum pod 1,15 USD/1 EUR. Pod pokles eura sa popísali aj varovné signály od Európskej centrálnej banky, ktorá naznačila, že by na záchranu ekonomického rastu eurozóny mohla použiť úrokové sadzby.
Nadmerné nákupy eura zo strany investorov sú ďalším dôvodom poklesu. Podľa Steva Hattona, šéfa oddelenia devízových analýz v CMC Group, došlo v posledných dňoch k "prekúpeniu" eura. Trend sa preto logicky otočil. Investori začali euro predávať a vyberať svoje zisky. "Doláru pomohli aj intervencie japonskej centrálnej banky," dopĺňa Vladimír Gajdoš zo Slovenskej sporiteľne. Bank of Japan v úsilí pomôcť svojej ekonomike nakupovala v tomto týždni doláre za jeny, aby pomohla zvýšiť konkurenčnú schopnosť japonských výrobcov na zahraničných trhoch. To sa mierne prejavilo aj na parite eura a dolára. Objem peňazí, ktoré japonská centrálna banka na zásahy na devízovom trhu použila, zatiaľ díleri nepoznajú. Bank of Japan však neintervenovala len v tomto týždni. Robí tak priebežne v závislosti od situácie na trhoch. "Zásahy Bank of Japan môžu prísť v každom čase, pri akejkoľvek úrovni," tvrdí Takeo Okabe, díler z Resona Bank. Ako uviedla agentúra Bloomberg, za prvé tri mesiace tohto roka nakúpila doláre za 2,4 bilióna jenov, čo je v prepočte 20,6 miliardy dolárov.
Názory na to, ako sa euro bude vyvíjať v nasledujúcich dňoch, sa dosť rôznia. Niektorí analytici tvrdia, že po nedávnom trojpercentnom skoku, ktorý v pondelok euro posunul na štvorročné maximum oproti doláru (1,1624 USD/1 EUR), sa jeho ďalší postup zastaví. Myslia si, že ak sa dostane pod psychologickú hranicu 1,143 USD za euro, vytvorí sa priestor na atakovanie úrovne 1,13 USD za euro. Väčšina analytikov je však podľa Zabadala zatiaľ presvedčená, že európska mena sa opäť vráti na 1,16 USD za euro.
Slovenskú korunu vzájomné súboje dvoch najvýznamnejších svetových mien veľmi neovplyvňujú. "Vývoj kurzu eura a dolára nemá na korunu priamy vplyv," povedal Gajdoš. Predpokladá, že v najbližších dňoch bude atakovať úroveň 41 korún za euro. Ak referendum bude platné a väčšina Slovákov sa vysloví za vstup Európskej únie, čo sa vo všeobecnosti očakáva, tak to korunu povzbudí a priblíži ju k spomínanej hranici. Prípadná nedostatočná účasť na referende však korune veľmi neublíži. "Aj keď referendum má len odporúčací charakter," povedal Zabadal. Neplatnosť referenda neznamená, že by sme nemali vstúpiť do únie. Díleri preto viac pozornosti venujú počínaniu centrálnej banky.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. máj 2024 09:25