27.05.2003, 00:00

Nemecké dovozné ceny v apríli klesli o 2 % oproti predchádzajúcemu mesiacu, čo predstavuje najväčší mesačný pokles od decembra 2000. Medziročne dovozné ceny klesli o 3 %. Koniec vojny v Iraku viedol k výraznému 21-percentnému poklesu cien dovážaného paliva. Podľa najnovších údajov nemecká inflácia v máji klesla na najnižšiu úroveň od októbra 1999, čo znásobuje obavy, že krajinu zasiahne deflácia japonského typu. Hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky Otmar Issing cez víkend vyhlásil, že nie je dôvod na akékoľvek opatrenia proti deflácii, hoci, ak to bude potrebné, banka pristúpi na zníženie úrokových sadzieb. (TASR)

Najväčšia životná poisťovňa vo Švajčiarsku Swiss Life predala za 197 miliónov CHF správcu aktív STG, čo vyústi do účtovnej straty za 1. polrok vo výške zhruba 100 miliónov CHF. Ak sa nezhoršia podmienky na trhu, poisťovňa očakáva, že sa v tomto roku vráti opäť k ziskovosti aj napriek strate z predaja správcovskej spoločnosti. Potvrdil to dnes generálny riaditeľ Rolf Dörig. Swiss Life klesla hlboko do straty v roku 2002 po zlyhaní expanznej stratégie a nákladového manažmentu. STG kupuje lichtenštajnská spoločnosť Liechtenstein Global Trust, ktorá si tým posilní pozíciu na bohatom švajčiarskom trhu. (TASR)

Nálady v nemeckom hospodárstve sa po skončení vojny v Iraku opäť zlepšili. Index obchodnej klímy pre západné Nemecko stúpol v máji z 86,6 na 87,6 bodu. Informoval o tom dnes nemecký inštitút pre hospodársky výskum ifo. Tento nárast bol výraznejší, ako očakávalo mnoho expertov. Aj vo východnom Nemecku sa vyjadrili opýtané spoločnosti pozitívnejšie ako v apríli. Podľa ifo sa tak zvýšili šance na mierne oživenie konjunktúry v druhom polroku. Index inštitútu ifo sa považuje za najdôležitejší indikátor pre rozvoj nemeckého hospodárstva. Inštitút stanovuje index každý mesiac na základe ankety v približne 7 000 podnikoch. (TASR)

Najväčšia banka na svete podľa aktív Mizuho Financial Group medziročne viac ako zdvojnásobila čistú stratu na 2,38 bilióna jenov z predchádzajúcej úrovne 976 miliardy jenov. Je to najvyššia ročná strata v histórii japonských podnikov. Japonská skupina Mizuho aj napriek rekordnej strate odhaduje, že v prebiehajúcom fiškálnom roku dosiahne čistý zisk 220 miliárd jenov. Ku koncu marca predstavovali takzvané zlé úvery v portfóliu Mizuho hodnotu 4,79 bilióna jenov. (TASR)

Podľa vyjadrenia guvernéra Maďarskej národnej banky Zsigmonda Járaia by Maďarsko do výmenného mechanizmu ERM-2 v rámci Európskej únie malo vstúpiť v najskoršom možnom termíne, pričom banka tento vstup navrhne na začiatok roka 2005.
Najskorším termínom vstupu krajiny do Európskej menovej únie je rok 2007. Môže sa však oddialiť v prípade, že Maďarsko dovtedy podstatne nezredukuje vládny deficit. Vo svojej nedávnej správe to uviedol aj Medzinárodný menový fond, ktorý krajine odporúča rázne zníženie výdavkov. (TASR)

Talianska banka UniCredito Italiano získala kontrolu nad spoločnosťou Demir Romlease po tom, ako dokončila akvizíciu 45,55-percentného akciového podielu vo firme od rumunskej spoločnosti Romanian Financial Investments Company SIF Muntenia (27,18 %) a od spoločnosti International Finance Corporation (18,37 %). UniCredito tak teraz vlastní akcie predstavujúce 81,88 % kapitálu Demir Romlease. Akvizíciu schválila talianska centrálna banka a rumunský protimonopolný úrad. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 07:22