StoryEditor

Krátke správy

16.02.2003, 23:00

Firma VKT, s. r. o., Žiar nad Hronom zverejnila povinnú ponuku na prevzatie akcií spoločnosti Pohronské strojárne (PS), a. s., Hliník nad Hronom. Cena jednej akcie je 1 Sk. Lehota platnosti ponuky na prevzatie je 30 dní a začala sa v piatok 14. februára. Povinnú ponuku na prevzatie je možné prijať prostredníctvom obchodníka s cennými papiermi, ktorý je členom Burzy cenných papierov, a. s., Bratislava. VKT je od októbra minulého roka majoritným vlastníkom PS s podielom 85,2 % akcií. Akcionársku štruktúru PS ďalej tvoria Slovarotrans, a. s., o. c. p., Žiar nad Hronom s 12 % a firma Hronstroj, a. s., Hliník nad Hronom s 2,8 %. (TASR)

Banková rada (BR) Národnej banky Slovenska (NBS) na svojom piatkovom zasadaní rokovala o podmienkach medzibankového platobného styku v SR. Vedenie centrálnej banky schválilo dve rozhodnutia NBS, ktorými zrušila doteraz platné rozhodnutia týkajúce sa uskutočňovania medzibankového platobného styku formou príkazu na rýchlu platbu, resp. formou príkazu tretej strany. Dôvodom bola zmena prevádzkovateľa medzibankového platobného systému účinná od 1. januára 2003, ako aj nový zákon o platobnom styku. BR NBS schválila tiež Dodatok č. 1 k Rámcovej zmluve o vedení bežných účtov Ministerstva financií SR pre Národný fond v NBS a o zabezpečovaní bankových operácií na týchto účtoch. (TASR)

Jedinou zmenou v návrhu na vymenovanie členov orgánov Exportno-importnej banky SR, ktorú vláde predloží minister financií, je post viceguvernéra. Na toto miesto minister navrhuje Petra Vlkolinského. Pôvodne bol na toto miesto navrhnutý Michal Krajčovič, ktorý bol v Predstavenstve Všeobecnej úverovej banky a do októbra členom Predstavenstva Burzy cenných papierov v Bratislave. Vláda sa už dvakrát zaoberala návrhom na personálne obsadenie Eximbanky, prvýkrát však rokovanie o ňom odložila a druhýkrát na žiadosť ministra vnútra Vladimíra Palka z rokovania stiahla. (SITA)

Devízové rezervy Slovenska dosiahli v minulom týždni 11,6019 mld. USD a v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpli o 267,4 mil. USD. Devízové rezervy Národnej banky Slovenska (NBS) sa zvýšili o 308,4 mil. USD na 10,1597 mld. USD, rezervy komerčných bánk, naopak, klesli o 41 mil. USD na 1,4422 USD. Informovalo o tom tlačové oddelenie NBS. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 09:58