StoryEditor

Devízoví špekulanti sa nevzdávajú

26.01.2003, 23:00

Národná banka Maďarska (NBH) sa slní vo svetle svojho úspechu po nevídanom meraní síl s finančne silnými špekulantmi zo Západu. Rozhodnutie o výraznom znížení úrokových sadzieb hneď dvakrát v krátkom čase a skomplikovaní prístupu k maďarskému peňažnému trhu dnes oceňujú aj politickí protivníci guvernéra centrálnej banky Zsigmonda Járaia ako múdru taktiku pre odrážanie špekulatívnych útokov. Vďaka taktike banky tak podstatne klesol nátlak niektorých politických skupín na odvolanie Z. Járaia. Radosť však zavládla aj nad intervenciami, ktoré banka vykonala súbežne so znižovaním úrokov. Ako informuje švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung, NBH v priebehu dvoch dní kúpila 4 až 6 mld. eur (7 až 10 % hrubého sociálneho produktu) na kraji intervenčného rozpätia za cenu, ktorá o 4 až 5 % prevyšuje výmenný kurz z daného týždňa.
Maďarská vláda, nie bez škodoradosti, teraz vypočítava pravdepodobnú výšku strát agresívnych investičných fondov z Londýna, Zürichu a Frankfurtu nad Mohanom. Ide pritom o sumy vo výške niekoľkých stoviek miliónov eur, hoci takéto straty zaznamenali len tí špekulanti, ktorí kupovali forint v očakávaní krachu oficiálneho fluktuačného menového pásma a teraz sa musia rýchlo z tohto trhu stiahnuť. Investori, ktorí sa zamerali skôr na rozdiely v úrokoch alebo z iných dôvodov majú väčšiu výdrž, zatiaľ na trhu zostávajú. Je im totiž jasné, že forint sa opäť musí zhodnotiť, ak má NBH uspieť aj vo svojom boji proti zdražovaniu.
V súčasnosti teda maďarské úrady prirodzene venujú menšiu pozornosť primárnemu cieľu znižovania inflácie. Dokiaľ intervenciou uvoľnené dodatočné forinty zostanú na trhu, nebude možné zhodnotenie meny, takže aspoň časť nakúpených eur bude môcť banka predať s určitým ziskom. Spokojnosť so slabým forintom má aj silná exportná loby v Maďarsku. Z oboch uvedených dôvodov v Budapešti zavládlo napätie. Trhoví hráči hádajú, ako dlho to NBH vydrží s relatívne slabým výmenným kurzom a centrálna banka zasa chce čo najväčší počet špekulantov prinútiť na útek.
Príliš dlho však banka túto hru na mačku a myš nevydrží kvôli tohtoročnému cieľu inflácie na úrovni 4,5 %. V dôsledku očakávanej revízie niektorých regulovaných cien a vysokému deficitu rozpočtu však ide o priveľmi ambiciózny cieľ, ktorý má vytvoriť priaznivé predpoklady na skoré prijatie Maďarska do eurozóny. NBH tak čoskoro bude musieť nariadiť opatrenia na absorbovanie trhovej likvidity a čiastočne zvýšiť úroky, čím opäť vytvorí živnú pôdu pre špekulantov zo zahraničia a prípadné útoky proti intervenčnému rozpätiu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 00:07