StoryEditor

Krátko z domova

19.05.2003, 00:00

Poštová banka mala v prvých štyroch mesiacoch roka zisk 5,7 milióna korún. "Hospodársky výsledok pozitívne ovplyvnilo precenenia portfólia cenných papierov na reálne trhové ceny, precenenie aktív a pasív v cudzej mene a rast výnosov z bežnej činnosti," povedala hovorkyňa banky Tatiana Maková. Bilančná suma dosiahla ku koncu apríla 19,8 mld. Sk. Úvery poskytnuté klientom predstavovali 5,3 mld. Sk. V dlhových cenných papieroch banka držala 6,3 mld. Sk, na účtoch v NBS a iných bankách 5,5 mld. Sk. Vklady klientov boli ku koncu apríla 17,2 mld. Sk, čo je 87 percent z bilančnej sumy. (hn/ľj)
V sobotu ráno začala americká GE Capital Bank na 78 pobočkách s vyplácaním klientov skrachovanej Union banky (UB). Najväčší záujem o výplatu peňazí očakávajú vo veľkých mestách ako je Praha, Brno, Hradec Králové, Chomutov či Ostrava. Ge Capital Bank predpokladá, že prvý deň vyplatí 25-tisíc klientov. Z bezpečnostných dôvodov odporúča bezhotovostné prevody, pretože celkovo vydá 12,5 miliardy Kč. (TASR)
Poisťovňa Gerling Slovensko, a. s., dosiahla za prvé tri mesiace čistý zisk 25,1 mil. Sk, čo v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka predstavuje zlepšenie hospodárenia o 2,7 %. Predpísané poistné poisťovne pritom medziročne stúplo o 34 % a dosiahlo 103,8 mil. Sk. Obchodná produkcia poisťovne, ktorá odráža nábor nových poistných zmlúv, dosiahla v prvom štvrťroku 26,3 mil. Sk a na medziročnej báze bola vyššia o 27 %. Objem technických rezerv dosiahol ku koncu marca 84,2 mil. Sk. (SITA)
Ministri financií najvyspelejších krajín sveta skupiny G7 a Ruska vyjadrili na svojom stretnutí vo Francúzsku presvedčenie o posilnení rastu svetovej ekonomiky a zaviazali sa na hĺbkové reformy na vyriešenie ekonomických problémov v bohatých aj chudobných krajinách. Na stretnutí sa zúčastnili ministri financií krajín skupiny G7 -- USA, Kanady, Japonska, Nemecka, Talianska, Veľkej Británie a Francúzska, ako aj zástupcovia Ruska. Išlo o prvé zasadnutie skupiny G7 od skončenia vojny v Iraku. Napriek obavám z hrozby recesie v mnohých krajinách G7, z rozširovania deflácie podľa japonského štýlu po celom svete a z oslabovania amerického dolára zúčastnení ministri povedali, že mnohé rizikové faktory, negatívne vplývajúce na svetovú ekonomiku, zoslabli. Spoločné stanovisko po skončení stretnutia obsahovalo zoznam plánovaných opatrení pre jednotlivé krajiny na uskutočnenie reforiem s cieľom vytvoriť priaznivejšie prostredie pre súkromný sektor a povzbudiť zotavovanie svetovej ekonomiky. Krajiny G7 vyjadrili optimizmus, že ekonomická situácia vo svete sa čoskoro zlepší bez toho, aby bolo potrebné uchyľovať sa k akýmkoľvek núdzovým opatreniam. (SITA)

Rakúskej Erste Bank Sparkassen, ktorá ovláda Českú sporiteľňu (ČS), stúpol v 1. štvrťroku tohto roku čistý zisk o 15 % na 75,8 milióna eur (zhruba 2,4 miliardy Kč). Výsledok zodpovedá očakávaniam trhu. ČS vykázala podľa medzinárodných účtovných štandardov v 1. štvrťroku konsolidovaný čistý zisk 1,82 miliardy Kč. V porovnateľnom období minulého roku hospodárila so ziskom 940 miliónov Kč. Informoval o tom český denník Mladá fronta Dnes. (TASR)

Pražská burza skončila v piatok so stratou, keď klesla väčšina českých blue chips na čele s bankovými titulmi. Index PX-50 sa znížil o 0,4 % na 543,7 bodu, avšak za uplynulý týždeň získal 1,4 %. Objem obchodov v segmente SPAD stúpol na 448 mil. CZK zo štvrtkových 413 mil. CZK. Akcie Erste Bank klesli o 1 % na 2 347 CZK. Banka v piatok zverejnila kvartálne výsledky, ktoré zodpovedali trhovým očakávaniam trhu ohľadom čistého zisku, avšak sklamali na prevádzkovej úrovni. Komerční banka stratila 0,6 % na 2 080 CZK. Český Telecom oslabil o 1,1 % na 340,5 CZK. "Český trh sa momentálne rozhoduje, či je tu potenciál ísť ďalej, alebo či je potrebná nejaké korekcia," povedal maklér Wood and Company Tomáš Karban. Proti trhu šla elektrárenská spoločnosť ČEZ, ktorá vzrástla o 0,8 % na 109,6 CZK. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 11:36