12.06.2003, 00:00

Medzinárodný menový fond vyzval Grécko, aby skonsolidovalo rozpočet a znížilo verejný dlh rýchlejšie, ako pôvodne plánovalo. Vyzval vládu aj na zmiernenie rastu miezd vo verejnom sektore. Spomalenie rastu miezd je kľúčom k zvýšeniu medzinárodnej konkurencie krajiny, zníženiu vysokého deficitu bežného účtu a vonkajšieho dlhu a verejný sektor by mal byť príkladom. Grécko plánuje znížiť rozpočtový deficit na 0,9 z vlaňajších 1,2 % z HDP a verejný dlh na % z HDP pri raste HDP o 3,8 %. (Reuters)
Podľa prezidenta Európskej centrálnej banky Wim Duisenberga vývoj ekonomiky v eurozóne umožnil znížiť základné úrokové sadzby už 5. júna (na 2 % v USA 1,25 %) a nemožno tvrdiť, či existuje priestor na ich ďalšie zníženie. Akúkoľvek diskusiu na túto tému považuje za predčasnú. Vyjadrenie prezidenta ECB sa okamžite prejavilo znížením cien termínovaných kontraktov na dlhopisy vlád krajín združených v eurozóne. (Reuters)
Podľa revidovaných údajov japonskej vlády domáca ekonomika v prvom tohtoročnom štvrťroku mierne vzrástla -- o 0,1 %, avšak obavy z ďalšieho vývoja pretrvávajú. Nárast kapitálových výdavkov dosiahol 0,7 %, výdavky domácností vzrástli o 0,2 % a export klesol o 0,4 %. Japonské spoločnosti obmedzili v apríli strojárske zákazky, čím potvrdzujú obavy z budúceho vývoja. Obchodný prebytok krajiny sa v apríli znížil medziročne o 0,6 % na 993,8 mld. JPY. (Reuters)
Schválené zníženie daní prehĺbi schodok rozpočtu USA na vyše 400 mld. USD, tvrdia americkí vládni analytici z Kongresovej kancelárie pre rozpočet (CBO). Samotný balík nižších daní podľa nich pripraví príjmy rozpočtu o 61 mld. USD. Bilanciu rozpočtu pritom narúša aj slabý výkon americkej ekonomiky a rast výdavkov na zbrojenie. Deficit sa tak tento rok dostane hlboko pod úroveň maximálneho schodku 290 mld. USD schváleného v roku 1992. (SITA, Reuters)
Maďarský index spotrebiteľských cien (CPI), ktorý vyjadruje ročnú mieru inflácie, klesol v máji na nové 22-ročné minimum 3,6 % z aprílových 3,9 %. Spotrebiteľské ceny vzrástli v máji medzimesačne o 0,3 %, kým v apríli zaznamenali v medzimesačnom porovnaní nárast o 0,1 %. Medziročná jadrová inflácia dosiahla v máji 4,5 %, zatiaľ čo v apríli to bolo 4,7 %. Medzimesačná jadrová inflácia bola vo výške 0,3 %, keď v apríli to bolo 0,4 %. (SITA, Reuters)
Nemecká priemyselná výroba v apríli medzimesačne klesla o 1 % po marcovom znížení o 0,1 %. V stredu to ukázali predbežné údaje očistené od sezónnych vplyvov nemeckého ministerstva hospodárstva a práce. Analytici očakávali v priemere pokles o 0,3 %. Negatívny trend spôsobil najmä útlm v spracovateľskom priemysle o 1,1 % a v stavebnej výrobe o 0,6 %. Medziročne sa priemyselná výroba ??? o 0,3 %, zatiaľ čo v marci stúpla o 0,5 %. (SITA).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 20:27