StoryEditor

Zrušte vo firme letenky, ušetríte milióny

15.11.2011, 23:00
Viceprezident spoločnosti Cisco Michael Ganser v rozhovore pre HN.

Ak chcete vo firme šetriť náklady na cestovanie, vymeňte nákupy leteniek za videokonferenčné systémy. Viceprezident spoločnosti Cisco, ktorá vyrába firemné sieťové systémy Michael Ganser tvrdí, že ich firma takto ušetrila už takmer miliardu dolárov. Na druhej strane – ľudské stretnutia podľa neho technológiami stopercentne nahradiť nemožno. „Teraz som na Slovensku osobne a skutočne si to užívam. Vidím, ako sa mesto zmenilo k lepšiemu, stretávam ľudí tvárou v tvár. Na to, aby som takéto veci zažil, tu musím byť fyzicky,“ povedal v exkluzívnom rozhovore pre HN.

Obrovské úspory
Ganser je v Ciscu na pozícii viceprezidenta pre región strednej Európy od augusta. Rodený Nemec tvrdí, že firma sa snaží byť príkladom pre svojich klientov. „Fundamentálne sme zmenili náš biznis,“ hovorí o spôsobe internej komunikácie v Ciscu. „S videom môžem byť v 5 i viacerých krajinách počas jedného dňa. Všetkých expertov z rôznych kútov zeme môžeme dať dokopy okamžite,“ dodáva, no jedným dychom prizná, že všetky živé stretnutia určite zrušiť neplánujú. „Teším sa na svoj ďalší pobyt v Bratislave. Mesto sa neuveriteľne zmenilo k lepšiemu, a to na diaľku cítiť nemožno“.

Klasické „biznis tripy“ však dnes napríklad v Ciscu tvoria iba 10 percent, zvyšok predstavujú videokonferencie. „Doteraz sa uskutočnilo viac ako 1,5 milióna stretnutí, odkedy Cisco interne začalo technológiu používať,“ spresňuje pre HN Ganser. Cez „telepresence“, ako dodáva, v Ciscu dokonca aj prijímajú nových zamestnancov – video teda slúži ako nástroj na pohovory.

Nový pohľad na IT
Práve video má byť, myslí si Ganser, fundamentálnou zmenou v prístupe k práci v ďalšom desaťročí. Meniť sa však podľa jeho slov bude aj všeobecný pohľad na informačné technológie – a to v dvoch rovinách. „Jeden pohľad je, ako bude IT ,konzumované‘ a druhý, ako bude vo firme fungovať,“ konkretizuje Ganser.

Firmy podľa neho IT vnímajú ako náklad. V budúcnosti sa však naň budú pozerať ako na nástroj biznisu. „Lídri už začínajú chápať, ako IT môže zmeniť všetky ich procesy a zlepiť služby pre zákazníkov,“ vysvetľuje. Z používateľského pohľadu bude, ako dodáva, obrovskou témou bezpečnosť. „Internetová premávka bude totiž naďalej výrazne rásť,“ zdôvodňuje. „Potom to budú cloudové riešenia, ktoré sa určite dostanú do popredia,“ prognózuje.

Škrtá verejný sektor
Témou číslo jeden je medzi firmami turbulentné obdobie európskej ekonomiky. Cisco otvorene priznáva, že dosah krízy už pocítili. „Približne 20 až 25 percent z našich klientov totiž tvorí verejný sektor a ten začal šetriť vo všetkých krajinách. Práve v tejto sfére cítime horšiu situáciu,“ konkretizuje viceprezident Cisca. „Práve preto sme však prispôsobili náklady a myslím si, že sme pripravení dostatočne na krízové situácie,“ hovorí optimisticky. Cisco pred časom vykonalo aj niekoľko výrazných zmien v štruktúre spoločnosti – na jej základe je spoločne v jednej skupine 17 štátov – od Macedónska až po Švajčiarsko. „Áno, sú tam krajiny menej či viac konkurencieschopné, bohatšie i chudobnejšie. Robíme to pre to, lebo chceme lepšie slúžiť zákazníkom. Chcú byť vybavení v miestnom jazyku a v súlade so zvyklosťami,“ odôvodňuje tento krok Ganser. Cisco má na Slovensku samostatnú pobočku od roku 1998. Expanziu však u nás, ani v okolitých štátoch, aktuálne neplánuje. „Práve sme skončili so zásadnou reštrukturalizáciou firmy a nešlo naozaj iba o kozmetické zmeny. Ak by som teraz povedal, že sa pripravujeme na veľkú novú investičnú expanziu, nebola by to pravda. Máme skvelý a inovatívny tím ľudí. A tiež dobrú štruktúru nákladov," uzatvára Ganser pre HN.

01 - Modified: 2004-06-15 22:29:42 - Feat.: 0 - Title: Košické železiarne sa menia na ekologickú firmu
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 01:55