StoryEditor

Predaje fondov opäť lámali rekordy

11.12.2002, 23:00

Trh otvorených podielových fondov v minulom týždni opäť lámal rekordy. Záujem investorov o jediný fungujúci segment slovenského kapitálového trhu rastie najmä po poklese kľúčových úrokových sadzieb centrálnej banky, ktorý znížil atraktívnosť vkladov v komerčných bankách. Čisté predaje fondov, združených v Asociácii správcovských spoločností (ASS), dosiahli v uplynulom týždni rekordných 636 mil. Sk. Celkovo investori nakúpili od správcovských spoločností podiely za 751 mil. Sk. Podielnici spätne predali cenné papiere takmer za 115 mil. Sk. Rozdiel medzi predajmi a nákupmi tvoria ukazovateľ čisté predaje.
Expanzia čistých predajov sa podľa výkonného riaditeľa ASS Petra Goceliaka spája s ostatnými troma mesiacmi, kedy sa predali podiely za vyše 3,4 mld. Sk, kým v období január až august to bolo 3,2 mld. Sk.
Lídrom v predajnosti je spomedzi správcovských spoločností Tatra Asset Management (TAM). V minulom týždni dosiahla čisté predaje v hodnote približne 440 mil. Sk. Získala tak skoro 70 percent všetkých čistých predajov na trhu. Člen predstavenstva TAM Michal Kustra vylúčil, že by tieto čísla boli nafúknuté podporným kapitálom z materskej spoločnosti. V rozhovore pre HN uviedol, že ide výlučne o investorské nákupy. Zvýšený záujem o fondy TAM súvisí podľa neho z dvoma základnými faktormi. Prvým je zmena stratégie predaja produktov. Predaju výrazne okrem toho pomáha aj rozsiahla pobočková sieť Tatra banky. Druhým faktorom je veľký dopyt po novinke - Korunovom peňažnom dividendovom fonde, ktorý TAM nedávno uviedla na trh. Tento fond predal v uplynulom týždni podiely za vyše 300 mil. Sk.
V hodnotení výšky čistých predajov sa za TAM umiestnil Asset Management Slovenskej sporiteľne (takmer 120 mil. Sk). Nasledovali VÚB Asset Management (56 mil. Sk) a Istro Asset Management (17 mil. Sk). Z poradia na prvých miestach sa dá usúdiť, že dôležitú úlohu pri predaji zohráva pobočková sieť bánk, ktoré stoja za týmito správcovskými spoločnosťami. Handicap menších správcovských spoločností je v tom, že nemajú za sebou takéto zázemie.
V ziskoch sa v minulom týždni ocitli najmä peňažné a dlhopisové fondy. Medzi peňažnými sa najviac darilo Korunovému peňažnému fondu v správe TAM, ktorý si polepšil o 0,24 %. V strate sa ocitol iba jeden peňažný fond -- Korunový peňažný dividendový od TAM. Jeho pokles však podľa P. Goceliaka súvisí s vyplatením dividendy vo výške 0,0048 Sk na jeden podiel, ktorý má hodnotu 1,0011 Sk. Medzi dlhopisovými najlepšie obstál fond investujúci do podnikových dlhopisov od Volksbanken-KAG (Ľudová banka), ktorý v medzitýždňovom hodnotení získal 0,93 %. V skupine akciových fondov mali zisk iba dva -- Renta globálny akciový (2,36 %) od J&T Asset Management a Medical Technologies (1,31 %) v správe KBC Equity Fund. V sektore zmiešaných fondov si polepšili tri a medzi strešnými fondmi len jeden fond.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 05:55