StoryEditor

Sporný obchod s akciami Slovnaftu burza vyrovnala

26.05.2003, 00:00
Vedenie Burzy cenných papierov v Bratislave (BCPB) vyrovnalo v piatok pozastavený obchod s akciami Slovnaftu z 20. marca. Podľa generálnej riaditeľky burzy Márie Hurajovej iná možnosť neexistovala. V piatok totiž vypršala 30-dňová lehota pozastavenia obchodu a burza musela rozhodnúť. Burza nemala oprávnenie daný obchod opätovne pozastaviť a nemohla ho ani zrušiť. Tieto kroky boli blokované opatrením Krajského súdu, ktoré bolo vydané na základe žaloby minoritného vlastníka Slovnaftu - J & T.
  • Auboeck: S MOL nemáme žiadnu dohodu
  • Ide o obchod, ktorý je kľúčový pri stanovení výšky cenovej ponuky maďarskej spoločnosti MOL na povinné prevzatie akcii Slovnaftu. Zástupcovia spoločnosti tvrdia, že tento obchod bola len manipulácia s cenou a riaditeľ pre komunikáciu spoločnosti MOL György Felkai povedal, že spoločnosť MOL nie je spokojná s prácou Úradu pre finančný trh (ÚFT), ktorý doteraz nedokázal, že obchod s akciami Slovnaftu z 20. marca bol manipuláciou s cenou. Podľa Felkaia MOL nepodá nový návrh povinnej ponuky na akcie Slovnaftu, kým ÚFT definitívne nerozhodne o jeho prvom návrhu. ÚFT podľa jeho hovorcu Mareka Kačmára sporný obchod vyšetruje v spolupráci so zahraničnými komisiami pre cenné papiere a burzy. Úrad čaká na odpovede od niektorých komisií. Aj v prípade, že obchod bude posúdený ako špekulácia, ÚFT už nemá právomoc vyrovnaný obchod zrušiť a účastníkov môže iba postihnúť inými sankciami.
    Ani po piatkovom vyrovnaní pozastaveného obchodu s akciami Slovnaftu ešte nie je jeho majoritný vlastník povinný podávať na slovenský ÚFT novú vyššiu povinnú ponuku na prevzatie akcií minoritných akcionárov. Rada ÚFT posudzuje rozklad, ktorý podal MOL voči zamietnutiu svojho návrhu povinnej ponuky úradom. Ak by druhostupňový orgán potvrdil prvostupňové rozhodnutie úradu, majoritný vlastník by bol povinný v súlade so zákonom o cenných papieroch do 10 dní predložiť nový návrh povinnej ponuky. Podľa Kačmára by však MOL mohol kedykoľvek podať aj nový návrh povinnej ponuky. Ak sa teda bude chcieť MOL ešte vyhnúť vyššej cene pri povinnej ponuke, bude to musieť uskutočniť iba súdnou cestou.
    Podľa hovorcu J & T Maroša Sýkoru vyrovnanie obchodu potvrdzuje, že obchod sa uskutočnil v súlade so zákonom. MOL by mal teraz podľa neho predložiť vyššiu cenovú ponuku pre minoritných vlastníkov Slovnaftu, ktorá by mala byť minimálne 1 380 Sk. Aj napriek tomu, že MOL už nemá veľký manévrovací priestor na odkladanie ponuky, môže však dôjsť k tomu, že maďarský investor bude radšej akceptovať finančné pokuty od ÚFT, ako by mal hneď vynaložiť oveľa vyššie prostriedky na odkúpenie akcií za primeranú cenu.
    Dňa 20. marca sa na BCPB previedlo 202-tisíc akcií Slovnaftu za 1 541 Sk/1 akcia. Vyrovnanie obchodu bolo po námiektách MOL pozastavené. Predávajúcu stranu zastupovala spoločnosť J & T, ktorá tvrdí, že kupujúceho nepozná. Uznanie obchodu zvýšilo priemernú cenu akcií Slovnaftu za posledných šesť mesiacov z 1 100 Sk na 1 380 Sk, čo je rozhodujúcim faktom pri stanovení ceny v povinnej ponuke na prevzatie. ÚFT začiatkom apríla vydal rozhodnutie, ktorým zamietol spoločnosti MOL písomný návrh povinnej ponuky na prevzatie akcií Slovnaftu. MOL oznámil, že minoritným akcionárom Slovnaftu ponúkne za jednu akciu 1 200 Sk. Návrh povinnej ponuky úrad zamietol pre nesúlad s ustanovením zákona o cenných papieroch a investičných službách. Maďarská spoločnosť sa proti rozhodnutiu ÚFT odvolala.
    menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
    06. október 2024 14:26