StoryEditor

Valné zhromaždenie Slovnaftu

09.04.2003, 00:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Spoločnosť J&T Securities (Slovakia), o.c.p., a.s. požiadala predstavenstvo spoločnosti Slovnaft, a.s., Bratislava o zvolanie mimoriadneho valného zhromaždenia (MVZ) Slovnaftu. "Dôvodom pre zvolanie MVZ je skutočnosť, že v ostatných týždňoch sa stali viaceré udalosti zakladajúce dôvodné podozrenie z porušovania všeobecne záväzných predpisov niektorými členmi orgánov spoločnosti," vysvetlil člen predstavenstva J&T Securities Martin Fedor. Zároveň podľa neho odzneli vyhlásenia spochybňujúce oficiálne deklarovaný stav a vývoj hospodárenia spoločnosti, jej skutočných majetkových pomerov a ich vzťahu k súčasnej hodnote akcií spoločnosti.
Valné zhromaždenie by malo rokovať o postupe spoločnosti a členov jej orgánov v súvislosti s prevodom akcií Slovnaftu vo vlastníctve spoločností Slovintegra a Slovbena na spoločnosť MOL. Na programe by malo byť odvolanie a voľba členov dozornej rady a predstavenstva spoločnosti, ako aj prerokovanie výsledkov jej hospodárenia v roku 2002 a v prvom štvrťroku 2003 a jej majetkových pomerov, prerokovanie dodržiavania zákazu konkurencie členmi orgánov spoločnosti a konflikt záujmov.
Spoločnosť J&T Securities konala na základe splnomocnenia troch minoritných akcionárov vlastniacich spolu 1 203 615 kusov akcií Slovnaftu predstavujúcich približne 5,83 %.
Slovnaftu venuje pozornosť aj Komunistická strana Slovenska (KSS). Komunisti plánujú iniciovať prešetrenie privatizácie Slovnaftu a chcú, aby sa štát následne ujal vlastníckych a riadiacich práv v spoločnosti. Podpredseda KSS Karol Fajnor to uviedol na včerajšej tlačovej konferencii v Bratislave. "Doterajšia privatizácia sa zúžila na obyčajný majetkový prevrat a rozkradnutie majetku štátu," vyhlásil. KSS trvá na dôslednom preskúmaní doterajšej privatizácie a chce, aby sa z výsledkov urobili prísne závery.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 00:45