StoryEditor

Rast koruny znehodnotil zahraničné fondy

02.04.2003, 00:00

Na kapitálové trhy sa vrátila neistota, čo sa negatívne prejavilo na výsledkoch akciových otvorených podielových fondov. Uplynulý týždeň bol zrkadlovým obrazom predchádzajúceho obdobia. Kým vtedy všetky akciové fondy rástli, v minulom týždni sa dostali do straty. Vyplýva to z údajov Asociácie správcovských spoločností (ASS). Vlna predajov, ktorá vyvolala pokles cien akcií, spôsobila nárast cien dlhopisov, a tým aj dlhopisových fondov. Zhodnotila sa aj väčšina peňažných fondov, v ktorých majú výrazné zastúpenie dlhopisy s lehotou splatnosti do jedného roka.
Americký akciový trh, ktorý bol jedným z hlavných príčin strát akciových fondov, v minulom týždni prevažne klesal. Až v štyroch z piatich obchodných dní sa líder kapitálového trhu v USA -- index Dow Jones Industrial Average -- ocitol v strate. Túto situáciu okrem neistoty z dĺžky vojnového konfliktu v Iraku spôsobil aj prepad spotrebiteľskej dôvery amerického obyvateľstva. Index rástol iba v utorok, keď ho do ziskov posunuli správy o údajnom povstaní v Basre, druhom najväčšom meste v Iraku. Dow Jones za celý týždeň klesol o 4,4 percenta, širší index Standard & Poor´s 500 a technologický Nasdaq stratili zhodne po 3,6 percenta. Ešte horšie na tom boli európske trhy. Nemecký index DAX sa prepadol o vyše 7 percent. Straty na kapitálových trhoch sa preniesli aj do sektora akciových otvorených podielových fondov. Najväčšiu z nich si pripísal Európsky akciový fond od Tatra Asset Management, keď v priebehu uplynulého týždňa stratil šesť percent. Šesťpercentnú stratu mal aj fond Svetové akcie, v správe VÚB Asset Management. So stratou nad štyri percentá skončilo 17 fondov.
Klesali aj hodnoty akciových fondov investujúcich do japonských titulov, a to aj napriek tomu, že index tokijskej burzy Nikkei sa za týždeň zhodnotil o jedno percento. Napríklad Japan akciový fond od J&T Asset Management stratil 3,8 percenta. Podľa portfóliového manažéra J&T AM Vladimíra Gešperíka to súvisí predovšetkým s poklesom hodnoty amerického dolára oproti korune. Ak by sa dolár neznehodnotil, fond by dosiahol zisk. "Riziko, že zhodnocovanie slovenskej meny bude znižovať hodnotu zahraničných investícií Slovákov, potrvá, až kým sa koruna nenadviaže na euro," povedal Gešperík.
Zhodnocovanie koruny miešalo karty hlavne medzi peňažnými fondmi. Kým korunové peňažné fondy sa posilnili v priemere o jednu desatinu percenta, zahraničné stratili 1,5 percenta. Oproti euru sa koruna v minulom týždni podľa Vladimíra Ravingera z Investičnej a dôchodkovej posilnila takmer o 50 halierov a oproti doláru až o 90 halierov. Najväčší zisk z peňažných fondov mal Multi Cash ČSOB SKK od KBC, keď vzrástol o 0,14 percenta.
Aj dlhopisové fondy boli pod silným vplyvom koruny. Korunové dlhopisové fondy si podľa Ravingera pripísali v priemere 0,07-percentný zisk, eurofondy po prepočte na koruny klesli o 0,65 percenta, dolárové fondy o 1,4 percenta. Pre neistotu z vojny v Iraku investori predávali akcie a vo väčšej miere nakupovali dlhopisy. "V dôsledku negatívnych vojnových správ stúpol záujem predovšetkým o štátne dlhopisy," povedal Ravinger.
Čisté predaje otvorených podielových fondov v tomto roku
(v mil. Sk)
10.1. 180
17.1. 298
24.1. 497
31.1. 453
7.2. 577
14.2. 521
21.2. 476
28.2. 674
7.3. 562
14.3. 393
21.3. 295
28.3. 297
Zdroj: Investičná a dôchodková

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. apríl 2024 19:19