StoryEditor

Právomoci Fedu pomáhajú podľa jeho viceprezidenta vo finančných krízach

18.05.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR
Duálna zodpovednosť americkej centrálnej banky Fed, ktorou je zaistiť ekonomickú stabilitu a dozerať na bankový systém, naozaj podľa viceprezidenta Fedu Rogera Fergusona pomáha a nebráni jej schopnosti zažehnávať krízy.

Duálna zodpovednosť americkej centrálnej banky Fed, ktorou je zaistiť ekonomickú stabilitu a dozerať na bankový systém, naozaj pomáha a nebráni jej schopnosti zažehnávať krízy. Pre agentúru Reuters to včera povedal viceprezident Fedu Roger Ferguson. "Verím, že Federálne rezervy musia pokračovať vo svojom hlbokom, zmysluplnom, a čo je najdôležitejšie, praktickom chápaní najväčších, systematicky najdôležitejších bánk operujúcich v USA, ako aj v chápaní trhov, na ktorých tieto banky operujú," znejú Fergusonove poznámky k bruselskej bankovej konferencii. Zhromaždenie sponzoruje Národná banka Belgicka. Fergusonove poznámky sa netýkajú výhľadu americkej ekonomiky alebo monetárnej politiky. V niektorých krajinách sú zodpovednosť za dozor nad finančnými službami a monetárna politika centrálnej banky oddelené. Ferguson pre agentúru Reuters povedal, že rešpektuje takúto deľbu práce, ktorá môže byť vhodná vzhľadom na "históriu a inštitucionálny rozvoj" lokality, ale podľa neho bola americká centrálna banka v minulých desaťročiach efektívna, pretože mala "prirodzenú dôveryhodnosť" kvôli priamemu rokovaniu s bankami a bankármi. "Takéto interakcie, ktoré rozvíjajú znalosť inštitúcií a trhu a sú potrebné pre krízový manažment, možno podľa mňa získať len zainteresovaným dozorom nad bankovými organizáciami. Nepriama znalosť jednoducho nie je náhradou," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 14:46