StoryEditor

CBOT a CME budú mať silného konkurenta

15.08.2003, 00:00
Na americký trh termínovaných kontraktov vstúpi najväčšia svetová burza Eurex, domáce burzy s termínovanými kontraktmi dostanú silného konkurenta.

O necelý rok sa môžu chicagské burzy považované za lídrov termínovaných kontraktov v USA dostať do problémov. V roku 2004 príde totiž na americký trh najväčšia burza s termínovanými kontraktmi Eurex. Uzatvorením termínovaného kontraktom (futures) sa predávajúci a kupujúci zaväzuje predať alebo kúpiť k dohodnutému termínu štandardizované množstvo a kvalitu určitého finančného produktu, napríklad vkladov alebo cenných papierov. Predávajúci alebo kupujúci sa týmto spôsobom zaisťujú proti pohybom úrokovej miery, devízového kurzu alebo kurzu daného cenného papiera v budúcom období. Rozvoj termínovaných obchodov rozširuje možnosti špekulácie na finančných trhoch.
Burza termínovaných kontraktov Eurex je spoločným podnikom nemeckého a švajčiarskeho operátora búrz Deutsche Boerse a SWX Swiss Exchange, ktoré už spôsobili nemalý hlavybôľ Chicagskej obchodnej burze (CBOT -- Chicago Board of Trade) a Chicagskej komoditnej burze (CME, Chicago Marcantile Exchange). Eurex vznikla v roku 1998 a rýchlo odobrala CBOT prvenstvo v oblasti termínovaných kontraktov. Jej obrat ročne rástol o 29 % a v roku 2002 dosiahol 801 mil. kontraktov. Obrat na CBOT predstavoval 344 mil. kontraktov a na CME 558 mil. kontraktov.
Eurex operatívne zavádza nové nástroje a dnes ponúka investorom najväčší možný výber -- od termínovaných kontraktov na paneurópske indexy kapitálového trhu až po opcie na akcie francúzskych firiem alebo nástroje pre tých, ktorí chcú špekulovať na zmeny úročenia štátnych dlhopisov Nemecka.
Eurex vyhlásila, že začiatkom roku 2004 otvorí v USA vlastnú termínovanú burzu a navrhne na nej celé spektrum termínovaných kontraktov: kontrakty na americké akcie, obligácie a indexy. Ak Eurex začne obchodovanie s vlastnými termínovanými kontraktmi na štátne dlhopisy vlády USA, bude to znamenať koniec monopolu CBOT v obchodoch s týmto nástrojom. Vstup Eurexu na americký trh zostrí boj nielen medzi burzami ako takými, ale aj boj medzi dvoma modelmi obchodovania. Eurex má najväčší elektronický systém obchodovania, ktorí využívajú obchodníci z rôznych štátov. Obchody na CBOT a CME prebiehajú na burzovom parkete.
Jednou zo základných výhod Eurexu môžu byť nízke poplatky za uskutočnené kontrakty. Burza sľubuje, že komisionárske poplatky budú porovnateľné s tými, ktoré v súčasnosti predstavujú 0,5 USD vrátane klíringu. Komisionársky poplatok na CME je 0,64 USD. Táto suma však neodráža veľkosť aktív, ktoré obsluhuje poplatok a rôzne zľavy poskytované burzou jej členom. CME má síce zložitejšiu štruktúru poplatkov, ale jej vedenie si myslí, že napriek tomu bude konkurencieschopná v tejto oblasti.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 22:59