StoryEditor

OTP Banka založila dve poisťovne

18.06.2003, 00:00

Na slovenský poistný trh vstúpili včera OTP Garancia poisťovňa a OTP Garancia životná poisťovňa. Dve poisťovne získali koncom minulého týždňa ako prvé licenciu kompatibilnú so zákonmi Európskej únie. V zmysle platnej legislatívy je totiž v súčasnosti potrebné založiť zvlášť životnú a zvlášť neživotnú poisťovňu. "Produkty poisťovní budú ponúkané spočiatku v priestoroch banky," povedal Tomáš Ďurík, predseda predstavenstva oboch poisťovní. Ide o jasný trend nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku, keď banky pre svojich klientov ponúkajú komplexné finančné služby. Portfólio produktov poisťovní bude nadviazané na produkty OTP Banky s cieľom posilniť ich benefity, a tým podporiť ich predaj. Napríklad za hypotekárne a spotrebné úvery tak bude možné ručiť aj kapitálovým životným poistením. V priebehu roka začnú poisťovne ponúkať ďalšie produkty svojej maďarskej materskej spoločnosti a taktiež by mala byť vytvorená vlastná vonkajšia sieť pracovníkov poisťovní. "Chceme využiť synergické efekty spolupráce medzi poisťovňami a bankou," uviedol prezident a predseda Predstavenstva OTP Banky Slovensko Károly Hodossy. Banka spolupracuje s viacerými poisťovňami, čo je v súčasnom bankovníctve nevyhnutné. Vstupom dcérskych poisťovní sa táto spolupráca obmedzí, keďže banka bude preferovať vlastné poisťovne. "Klient, ktorý má uzavretú poistku v inej poisťovni, bude v banke, samozrejme, obslúžený," dodal Hodossy. OTP Banka Slovensko má záujem vybudovať aj správcovskú spoločnosť a postupne aj developerskú spoločnosť. "O správcovskej spoločnosti v súčasnosti intenzívne rokujeme, proces by sa mohol ukončiť v priebehu 4 až 5 mesiacov. Plánujeme aj možnosť distribúcie fondov z Maďarska, pri ktorých sú podielové listy denominované vo forintoch," spresnil Károly Hodossy.
Obe poisťovne sú spoločným podnikom OTP Garancia Biztosító Rt. so 75-percentným podielom a OTP Banky Slovensko so zvyšným podielom. Strategický plán poisťovní hovorí, že plánujú dosiahnuť ku koncu roku 2005 dvoj- až štvorpercentný podiel na trhu. OTP Banka má na Slovensku už dve dcérske spoločnosti, OTP Faktoring Slovensko a OTP Leasing.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 13:06