StoryEditor

Spor o smerovanie politiky Fedu

03.04.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

V americkej centrálnej banke sa začína črtať spor o budúce smerovanie jej peňažnej politiky. Strážcovia americkej meny sa nezhodujú v názore, či má Federálny rezervný systém (Fed) ísť po tej istej ceste ako iné centrálne banky a či má formulovať peňažnopolitickú stratégiu ako orientačný rámec pre svoju úrokovú politiku. Polemika by sa mohla v nasledujúcich mesiacoch vyostriť najmä v súvislosti s predpokladaným odchodom Alana Greenspana z funkcie šéfa americkej centrálnej banky. Jeho funkčné obdobie sa skončí v lete 2004.
Jedným z najhorlivejších zástancov peňažnopolitickej koncepcie je Ben Bernanke. Bývalý profesor Princetonskej univerzity je členom najvyššieho vedenia (direktória) Fedu od leta minulého roku. Presadzuje priame riadenie inflácie. Podľa neho by to bol spoľahlivý prostriedok, ktorý by posilnil dôveru vo Fed ako inštitúciu, ktorej sa dá dôverovať. Skončilo by sa tak so supergenialitou jedného muža, ktorým je v tomto prípade Alan Greenspan. Barnanke kritizoval aj malú transparentnosť aktuálnej politiky Fedu. Verejnosť a trhy nevedia, na akých princípoch spočívajú rozhodnutia centrálnej banky o zvyšovaní alebo znižovaní úrokov. Tieto predstavy podporuje, napríklad, šéf americkej centrálnej banky v St. Louis William Poole. Ten pokladá za nesprávnu súčasnú prax Fedu, ktorý okrem určitého inflačného cieľa sleduje aj udržanie nezamestnanosti na nízkej úrovni a má v prvom rade na zreteli tempo rastu amerického hrubého domáceho produktu.
Proti týmto návrhom je najmä Greenspan. Viackrát dôrazne naznačil, že stanovenie inflačného cieľa nepovažuje za zmysluplné. Obáva sa, že akékoľvek formalizovanie peňažnopolitickej stratégie okliešťuje jej pružnosť a úrokovú politiku zatláča do tesného korzetu. Šéf Fedu však v direktóriu americkej centrálnej banky nie je osamotený. Podporuje ho Donald Kohn, ktorý bol dlhoročným Greenspanovým poradcom najmä v otázkach úrokovej politiky. Úspešnosť Fedu spočíva vraj v tom, že americká centrálna banka môže reagovať na rýchlo sa meniace podmienky v hospodárstve. "Táto pružnosť je možná len preto, lebo nejestvuje nijaký inflačný cieľ," tvrdí Kohn. Dodáva, že predseda Fedu, ktorého predstavy by viedli k vyššej inflácii, by veľmi rýchlo prišiel o vplyv vo výbore centrálnej banky pre operácie na otvorenom trhu.
Bernanke a jeho stúpenci sa domnievajú, že Greenspan a Kohn sa usilujú o zamedzenie cieľavedomej diskusie v kruhu strážcov meny. Veria na tlak verejnosti a politikov. Najnovšie falošné tóny, ktoré sa objavili medzi Bielym domom a Greenspanom v otázke daňovej reformy, ich v tom len posilnili.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 04:01