StoryEditor

Krátke správy

04.02.2003, 23:00

Podľa predbežných výsledkov zvýšila Česká pojišťovna (ČP) v roku 2002 predpis poistného viac ako o 7 % na 33,27 miliardy Kč a naďalej tak zaujíma prvé miesto na českom poistnom trhu. V životnom poistení ČP vykázala vlani predpis poistného 12,37 miliardy Kč, čo je o 3 % viac ako v predchádzajúcom roku. Ku koncu minulého roka ČP spravovala takmer 7 miliónov zmlúv o životnom poistení a zhruba rovnaký počet zmlúv o neživotnom poistení. V neživotnom poistení sa predpísané poistné zvýšilo takmer o 10 % a dosiahlo 20,9 miliardy Kč.
Fúzia nemeckých veľkobánk Commerzbank a HypoVereinsbank neprichádza teraz do úvahy, lebo by bola veľmi riskantná. Tento názor vyjadril aj šéf Commerzbanky Klaus-Peter Müller. Ich spojenie do jedného finančného ústavu by bolo nad sily jednej i druhej strany. Na burze sa v minulých mesiacoch vytrvalo špekulovalo, že sa HVB, druhá najsilnejšia nemecká veľkobanka, zlúči so štvrtým nemeckým úverovým ústavom, Commerzbankou. Müller však pokladá fúzie bánk v Nemecku v budúcnosti za nevyhnutnosť.
Švajčiarsky frank sa stal pre domáce exportné odvetvia pridrahý a jeho hodnota sa v prípade vojny proti Iraku ešte zvýši. Kurz franku oproti euru môže vzrásť z terajšej hodnoty 1,46 CHF/EUR na 1,40 CHF/EUR. Za "prah únosnosti" sa pritom považuje kurz 1,45 CHF/1 EUR. Silnejší kurz domácej meny oproti euromene je pre švajčiarsku ekonomiku prakticky neprijateľný. Švajčiarska národná banka chce preto použiť všetky dostupné menovopolitické opatrenia na odvrátenie možnej recesie. Jednou z možností môže byť aj nadviazanie franku na euro, o čom minulý týždeň v St. Gallene hovoril viceguvernér ŠNB Bruno Gehrig.
Dolár včera na európskom devízovom trhu oslabil oproti euru a priblížil sa k trojročnému minimu, na ktoré padol minulý týždeň. Nepodarilo sa mu tak pokračovať v pondelkovom oživovaní. Na devízovom trhu totiž vládla značná nervozita pred stredajším prejavom amerického ministra zahraničných vecí Colina Powella, ktorý údajne zverejní dôkazy o tom, že Irak skrýva zbrane hromadného ničenia. Dolár sa včera popoludní obchodoval pri úrovni 1,0818 USD/EUR, oproti jenu oslabol o štvrť percenta na 120,05 JPY/USD.
Oživenie exportu ropy zo štrajkom zmietanej Venezuely môže znamenať, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zníži svoje dodávky v druhom kvartáli tohto roku, a to aj napriek rizikám vojny s Irakom, povedal včera prezident OPEC a katarský ropný minister Abdulah al-Atijah. Ak by OPEC pokračoval v súčasnom trende, mal by podľa Attijaha prebytok asi 3 milióny barelov denne. Dodal, že dopyt po rope v druhom kvartáli zvyčajne klesne asi o 2 milióny barelov denne.
Pražská burza včera mierne zoslabla, keď ju stiahla nadol negatívna nálada na západoeurópskych akciových trhoch. Hlavný akciový index PX 50 klesol o 0,42 % na 470,9 bodu, objem obchodov v segmente SPAD vzrástol mierne z pondelkových 375 mil. CZK na 376 mil. CZK. Český Telecom prišiel o časť ziskov z predchádzajúceho dňa, keď klesol o 1,5 % na 281 CZK za akciu. Komerční banka, ktorá si pripísala polovicu transakcií, zoslabla o 0,8 % na 2 092 CZK. Energetický ČEZ stratil 1,3 % hodnoty a zatváral na úrovni 87,8 CZK.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. jún 2024 01:19