StoryEditor

Obyvateľstvo vníma 16-percentný rast cien

29.11.2004, 23:00
Obyvateľstvo vníma 16-perentný rast cien, potenciál na rast úverov je obrovský, banky sa topia v peniazoch

Priemernú hodnotu doterajšej inflácie odhadovali spotrebitelia na 15,95 percenta za október. V skutočnosti však miera inflácie meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien (HICP) dosiahla v októbri na medziročnej báze 6,3 percenta. Vyplýva to z menového prehľadu Národnej banky Slovenska. Na otázku o úrovni očakávanej inflácie predpokladali respondenti jej priemernú hodnotu takmer 16 percent, v predchádzajúcom mesiaci to bolo ešte 17,32 percenta. Na budúci rok by pritom inflácia mala klesnúť až na 3,3 percenta ku koncu roka. "Formovanie inflačných očakávaní je jednou z popredných úloh centrálnej banky. Pokiaľ očakávaná inflácia je taká vysoká, centrálna banka zrejme nevyužila naplno svoju autoritu, ktorou by presvedčila spoločnosť, že inflácia by mala budúci rok klesnúť pod štyri percentá," povedal analytik Slovenskej sporiteľne Juraj Kotian. Centrálna banka však vyjadrila svoju spokojnosť. "Po prechodnom zhoršení očakávaní spotrebiteľov v predchádzajúcom mesiaci, októbrové výsledky potvrdzujú ich tendenciu k zlepšeniu, čo korešponduje s očakávaniami NBS ohľadom vývoja inflácie v nasledujúcom období," uvádza sa v správe centrálnej banky.
Rast úverov pokračuje
Pokles kľúčových sadzieb o pol percentuálneho bodu minulý piatok by mal ešte viac pôsobiť na rast úverového zaťaženia obyvateľstva. Vývoj úverov podnikom a obyvateľstvu pokračuje v dlhodobej rastovej trajektórii. Objem úverov v septembri oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 6,7 miliardy a dosiahol 402,1 miliardy korún (vo fixnom kurze roku 1993). Keďže septembrový prírastok úverov dosiahol vyššiu úroveň ako v rovnakom období predchádzajúceho roka, medziročná dynamika rastu úverov podnikom a obyvateľstvu sa zvýšila na 12,4 percenta. Na septembrovom prírastku objemu úverov podnikom a obyvateľstvu (nárast o 5,5 miliardy korún) dominovali najmä korunové úvery. Obyvateľstvo a podniky si rast rozdelili približne rovnako. Úvery v cudzej mene zaznamenali po miernych poklesoch v predchádzajúcich dvoch mesiacoch nárast o 1,2 miliardy korún, čím sa ich objem dostal približne na svoju júnovú úroveň. Objem korunových úverov obyvateľstvu vzrástol za prvé tri štvrťroky celkovo o 22,6 miliardy korún, teda o 26,5 percenta, čo je zhruba porovnateľná úroveň ako prírastok za celý minulý rok. Na septembrovom náraste dominovali najmä hypotekárne úvery so splatnosťou nad 5 rokov s prírastkom 1,5 miliardy korún. Od začiatku roka vzrástli o 42 percent.
Potenciál ostáva vysoký
Aj napriek tomu potenciál rastu úverov ostáva ešte vysoký, veď v októbri priemerná denná sterilizačná pozícia NBS voči bankovému sektoru dosiahla 263,7 miliardy korún. Ide o prostriedky, ktoré majú komerčné banky uložené v centrálnej banke na špeciálnych účtoch, buď prostredníctvom jednodňových operácií, repo tendrov alebo pokladničných poukážok NBS. Aj keď priemerná sterilizácia klesla, bolo to ovplyvnené nielen rastom úverov, ale aj zvýšenou emisiou obeživa. Ak by sme zohľadnili okrem komerčných bánk aj Ministerstvo financií SR, Fond národného majetku a Štátnu pokladnicu, celkovo je v centrálnej banke uložených 352 miliárd korún.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 03:27