StoryEditor

Obchody s akciami Slovnaftu opäť pozastavené

26.03.2003, 23:00

Úrad pre finančný trh (ÚFT) včera pozastavil s okamžitou účinnosťou obchodovanie s emisiami akcií Slovnaft, a. s., Bratislava, na kótovanom trhu akcií Burzy cenných papierov v Bratislave (BCPB) a podobne s okamžitou účinnosťou najviac na 30 dní pozastavil aj vyrovnanie utorkových obchodov s akciami Slovnaftu. Patria sem aj transakcie, v ktorých sa previedol spolu 31,6-percentný balík tejto rafinérie. ÚFT dostal podnet Slovnaftu na prešetrenie transparentnosti vývoja ceny a tiež podnet účastníka trhu. "Ten v súvislosti s burzovými obchodmi uzavretými 25. marca namieta porušenie burzových pravidiel, ako aj zákona o cenných papieroch a investičných službách," uviedol hovorca ÚFT Marek Kačmár.
V utorok sa na BCPB v dvoch priamych obchodoch previedlo 31,6 % akcií Slovnaftu v celkovej deklarovanej sume približne 8,924 miliardy Sk, čo je asi 225 miliónov USD. Tento balík zodpovedá podielu, na kúpe ktorého sa v novembri 2002 dohodol maďarský MOL s doterajšími spolumajiteľmi Slovnaftu, spoločnosťami Slovintegra a Slovbena. V tom čase však účastníci tohto obchodu deklarovali objem obchodu na úrovni 360 miliónov USD.
Okrem ÚFT sa včera, v súvislosti s uvedenými priamymi obchodmi s akciami Slovnaftu, nechali počuť aj minoritní akcionári tejto spoločnosti. Konkrétne J & T Finance group, a. s., a Istrokapitál, a. s., ktoré ovládajú približne 15 % akcií Slovnaftu. Ich zástupcovia včera upozornili na skutočnosť, že deklarácia ceny v priamych obchodoch na parkete BCPB, pri ktorých sa prevádzali akcie Slovnaftu na spoločnosť MOL, nezodpovedá cene, ktorú účastníci tohto obchodu deklarovali v novembri 2002. Použitie cien z uvedeného priameho obchodu pri výpočte ceny v očakávanej povinnej ponuke na prevzatie podľa nich významne poškodí minoritných akcionárov Slovnaftu. Tí majú v Slovnafte ešte asi 32-percentný podiel na základnom imaní a podľa zástupcov J & T Finance group, a. s., a Istrokapitál, a. s., by mohli pri uvedenom výpočte ceny v sumáre prísť o 2,6 mld. Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 08:08