StoryEditor

Slovensko vydáva eurobondy

08.03.2006, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Slovensko v tomto roku vydá na zahraničných trhoch štátne dlhopisy so splatnosťou 15 rokov v hodnote jeden až dve miliardy eur, čo je v prepočte 37,4 až 74,9 miliardy korún. Vyplýva to z návrhu ministerstva financií, ktorý v stredu schválila vláda. Získané peniaze by sa mali použiť na krytie splátok istín štátneho dlhu z predchádzajúcich rokov splatných v roku 2006 a na splácanie ostatných devízových záväzkov štátu. "Najmä vďaka dobrým výsledkom slovenskej ekonomiky sme dnes schopní požičiavať si za omnoho výhodnejších podmienok, ako to bolo v minulosti," uviedol minister financií Ivan Mikloš. Podľa neho tým štát zlacňuje dlhovú službu a znižuje náklady na krytie štátneho dlhu. "Úročenie investícií v eurách so splatnosťou 15 rokov je ešte stále historicky nízke, ale všeobecne sa očakáva v budúcnosti jeho zvýšenie. Nakoľko je úročenie dlhopisu fixné, Slovensko môže v ďalších rokoch ušetriť dodatočne rozpočtové prostriedky," tvrdí rezort financií.
Emitovanie eurobondov na zahraničnom kapitálovom trhu v tomto roku umožní znížiť riziká štátneho dlhu, a to najmä refinančné a úrokové riziko. Emisia má tiež získať nových investorov a pripraviť Slovensko na vstup do Európskej menovej únie.
S prípravou emisie eurobondov začala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) začiatkom tohto roka. Sprostredkovateľom emisie budú americká investičná banka Lehman Brothers International a francúzska banka BNP Paribas. Spomedzi 24 finančných inštitúcií ich výberovým konaním vybrala komisia zložená zo zástupcov ministerstva a agentúry.
Aby sa znížili náklady na jednorazové poplatky pri emisiách a vedľajšie výdavky s nimi súvisiace, vláda odsúhlasila aj vypracovanie stálej dokumentácie Euro Medium Term Note (EMTN) programu s maximálnou hodnotou euro emisií na európskom kapitálovom trhu do dvoch miliárd eur počas príslušného kalendárneho roka. "Výhodou tohto programu je možnosť veľmi rýchlo získať prostriedky emisiou štátnych dlhopisov na zahraničných trhoch. V prípade akejkoľvek neočakávanej finančnej potreby štátu alebo výkyvom na domácom finančnom trhu tak štát môže mať k dispozícii alternatívny spôsob financovania svojich potrieb," konštatuje ministerstvo. EMTN program majú štandardne štáty európskej pätnástky vydávajúce dlhopisy na európskom kapitálovom trhu. Zo susedných krajín ho využívajú Česká republika, Maďarsko a Poľsko. Vzhľadom na nedávny vstup Slovenska do mechanizmu výmenných kurzov ERM II a blížiaci sa vstup do eurozóny je podľa rezortu pravdepodobné, že štát využije výhodné podmienky na zahraničných trhoch a bude takéto dlhopisy vydávať každý rok.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-trhy, menuAlias = financne-trhy, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 09:47