StoryEditor

Meniaci sa charakter kriminality

18.04.2006, 00:00

Až 58 percent spoločností na celom svete verí, že počítačová kriminalita im spôsobuje väčšie škody ako fyzická kriminalita; uvádza správa spoločnosti IBM, ktorá nedávno uskutočnila prieskum v spoločnostiach zo 17 krajín po celom svete vrátane 8 európskych krajín. Náklady spojené s počítačovou kriminalitou, podľa výsledkov štúdie, vyplývajú predovšetkým zo strát v príjmoch, úbytku súčasných a potenciálnych zákazníkov, ako aj zo zníženia produktivity zamestnancov.
"Počítačová kriminalita predstavuje skutočnú hrozbu pre spoločnosti a riadiaci pracovníci spoločností v oblasti obchodu a IT to berú vážne," povedal Michel Bobillier, Global Offering Executive, divízia služieb v oblasti bezpečnosti a ochrany súkromia spoločnosti IBM. "Toto je neustály boj proti veľmi dobre organizovanému protivníkovi a technologické bezpečnostné opatrenia ako napríklad antivírusové programy a firewall nie sú dostatočné. Organizácie musia brať do úvahy taktiež ľudský faktor a považovať bezpečnosť za bežný pracovný proces."
V svetle narastajúcej hrozby v oblasti počítačovej kriminality 59 % spoločností na celom svete verí, že sú zabezpečené proti organizovanej počítačovej kriminalite, no napriek tomu reagujú na túto narastajúcu a neustále sa meniacu hrozbu viacerými spôsobmi: A to aktualizáciou antivírusového softvéru (69 %), aktualizáciou používaného firewallu (74 %), implementáciou technológií na prevenciu a detekciu nepovoleného vniknutia do systému (69 %)a implementáciou systémov, ktoré riadia korigovanie poruchových a zraniteľných miest v sieti (58 %).
Medzinárodná komunita spoločností indikuje, že strata príjmu (72 %) a úbytok súčasných zákazníkov (67 %) by mali väčší vplyv na výdavky v prípade, ak by sa ich firma stala obeťou počítačového zločinu. Avšak ešte stále sa spoločnosti menej obávajú straty potenciálnych zákazníkov (33 %). Približne dve tretiny (63 %) medzinárodných spoločností uvádza, že poškodenie ich dobrého mena alebo značky by znamenalo kľúčovú stratu spôsobenú počítačovým zločinom.
Na rozdiel od medzinárodnej komunity spoločností, talianske spoločnosti indikujú, že náklady spojené s vyšetrovaním narušenia bezpečnosti (77 % v porovnaní s názorom 43 % spoločností z globálnej komunity) predstavujú najdôležitejší faktor spôsobujúci straty súvisiace s počítačovou kriminalitou. Strata príjmov (74 % v porovnaní s názorom 72 % spoločností z globálnej komunity) je hneď na druhom mieste. Stratu potenciálnych zákazníkov nepovažujú za vážny faktor francúzske, španielske, české ani poľské spoločnosti (2 % v každej krajine) na rozdiel od medzinárodnej komunity spoločností.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/informacne-technologie, menuAlias = informacne-technologie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 09:19