StoryEditor

CeBIT 2006: Dominovala mobilita

20.03.2006, 23:00

Digitálna televízia v digitálnej obývačke i mobile, telefonovanie cez internet, nové multimediálne hybridy, satelitné navigačné systémy a rádiofrekvenčná identifikácia RFID. Jednoducho mobilita a všestrannosť najviac priťahovali pozornosť návštevníkov tohtoročného jubilejného 20. ročníka najväčšieho technologického veľtrhu sveta CeBIT v nemeckom Hannoveri. Napriek tomu však nad všetkým vysoko dominoval futbal.
Nemecko už žije nadchádzajúcimi futbalovými majstrovstvami sveta, ktoré majú byť tiež vrcholnou ukážkou sústredeného využitia najmodernejších informačno-komunikačných technológií na ich zabezpečenie, priebeh i sledovanie. Napokon, počíta sa s tým, že počet používateľov najmodernejšieho dátového pripojenia UMTS vzrastie v Nemecku do konca roka štvornásobne na 9 miliónov. Predaj plochých televízorov sa má zvýšiť o 67 percent. Preto sa pozornosť sústredila na riešenia a produkty, ktoré to umožnia.


Súboj o plazmu

Súboj o najväčšiu plazmovú obrazovku vyhral Panasonic s uhlopriečkou 102 palcov, teda asi 2,6 metra. Samsung zaostal o jeden palec, predviedol však aj najväčší komerčne dostupný plazmový televízor s uhlopriečkou 80". Všetko, pochopiteľne, s rozlíšením HDTV, teda 1920/1080, čo však už nie je najviac. Spoločnosť CMO z Taiwanu totiž predstavila 142-centimetrový LCD panel s rozlíšením Quad HD, čo znamená 3 840x2 160 a 8,29 gigapixela.
Rozširujú sa aj možnosti pripojenia. Spoločnosť Deutsche Telekom chce ponúknuť televízne vysielanie cez DSL v rámci riešenia Triple Play, teda trojitej hry, keď bude ponúkať cez jedno vedenie popri telefonovaní a internete aj televíziu cez internet IPTV. Siemens predstavil set-top-boxy Gigaset, ktoré sú schopné prijímať nielen IPTV, ale aj satelitné, káblové a terestriálne vysielanie a navyše majú aj pevný disk.
Microsoft, Intel, Samsung a Asus predviedli ultramobilný osobný počítač UMPC známy pod kódovým označením Origami. Svojou veľkosťou je UMPC medzi notebookom a vreckovým PDA, pričom má hmotnosť necelý kilogram. Jeho vybavenosť siaha od čítačky odtlačkov prstov, cez navigačný satelitný systém GPS, webovú kameru, až po digitálny TV tuner a čítačku pamäťových kariet, takže sa hodí ako digitálna kancelária i na zábavu.


Nová funkcionalita mobilov

Pokiaľ ide o mobilné telefóny, Samsung ponúkol zariadenie SDC-K50, ktoré nielen pripomína kompaktný digitálny fotoaparát, ale má tiež funkcie kamery, televízneho prijímača, MP3 prehrávača, diktafónu a USB kľúča. Ďalšie mobily Samsungu majú 10-megapixelový fotoaparát, prvý takto veľký na svete, alebo 8 GB pevný disk.
Ďalšia verzia produktu Siemens Gigaset C450 IP ponúka bezdrôtový DECT telefón s integrovanou funkciou VoIP. Tento hybridný model sa okrem pripojenia do pevnej siete môže používať na nízkonákladové telefonovanie cez internet -- jednoducho a bez počítača.
Aj keď CeBIT-u dominovali navonok futbal a zábavná elektronika, pútal v prvom rade pozornosť odborníkov z oblasti informačných a komunikačných technológií a manažérov všetkých úrovní. Ich počet sa oproti minulého roku výrazne zvýšil.
Pre nich bol nepochybnou perličkou veľtrhu najväčší počítač na svete Jülich Blue Gene/L, ktorý vie uskutočniť za sekundu až 46 biliónov výpočtových operácií, toľko, čo vyše 12 000 osobných počítačov. Nachádza sa v neďalekom výskumnom centre Jülich, ktoré predviedlo názorné ukážky jeho aplikácií. V pavilóne IBM však nechýbala prezentácia trojrozmernej vizualizácie pracujúceho srdca. Umožnil ju dva Cell procesory pozostávajúce z jadra a ôsmich špecializovaných jadier s frekvenciou 2,4 GHz , ktoré vyvinula IBM v kooperácii so Sony a Toshibou. Verejnosť si však Cell procesor zapamätá skôr ako súčasť očakávanej hernej konzoly Sony Playstation 3. IBM tiež predviedlo široké možnosti využitia rádiofrekvenčnej identifikácie RFID, ktorá môže zachrániť životy pracovníkov nachádzajúcich sa v priestore výbuchu či požiaru, či slúžiť aj na identifikáciu rozmiestnenia záchranných a policajných zásahových síl na futbalových štadiónoch. Dubaj dokonca plánuje označiť všetky automobily RFID čipom, aby mohol kontrolovať prevádzku na rušných uliciach.
Slovenská účasť bola s piatimi vystavovateľmi malá. Dominoval bratislavský Eset. Po prvý raz predstavil novú generáciu svojho vlajkového produktu Eset NOD 32 Antivirus, ktorá je najvýznamnejším medzníkom vo vývoji tohto systému. Navyše svetovú premiéru mal aj antivírusový systém pre mobilné zariadenia Eset Mobile Antivirus.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/informacne-technologie, menuAlias = informacne-technologie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
13. máj 2024 19:47