StoryEditor

Nechcený suvenír z letnej dovolenky

07.06.2005, 00:00

Očkovanie ako jediná účinná prevencia proti žltačke
V myšlienkach na vytúženú letnú dovolenku po celoročnom pracovnom nasadení si iba málokto z nás uvedomí riziká, ktoré nám hrozia pri pobyte v zmenených klimatických podmienkach či v krajinách s nižšími hygienickými štandardmi. Pri vycestovaní do zahraničia sa turisti prekvapujúco najviac obávajú zriedkavých cudzokrajných chorôb, ako cholera či mor, a pritom nemyslia na závažné zdravotné následky, ktoré môžu spôsobiť všade na svete rozšírené vírusy žltačky. Je mylné si myslieť,
že žltačka je ochorením exotických krajín -- do rizikových oblastí patria aj obľúbené ciele dovolenkárov, ako Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Turecko, Egypt či krajiny okolo Stredozemného mora. Preventívne očkovanie proti žltačke zabráni nielen vzniku nepríjemných zdravotných ťažkostí po dovolenke, ale poskytne ochranu proti tomuto ochoreniu na celý život.
Najbežnejšími sú vírusy žltačky typu A a B. Vírus vyvolá zápalové ochorenie pečene, ktorého priebeh môže byť ľahší a viesť až k úplnému uzdraveniu, ale aj ťažký, s doživotnými následkami. Najťažšie prípady môžu skončiť smrťou.
"Pravdepodobnosť nákazy infekčným ochorením závisí od dĺžky pobytu a hygienického zabezpečenia miesta pobytu turistov. Nižšia pravdepodobnosť je u návštevníkov luxusných hotelov a letovísk a turistov pohybujúcich sa po označených turistických trasách, riziko nákazy sa zvyšuje pri ubytovaní v bungalovoch či stanoch a u turistov, ktorí podnikajú výlety do prírody po neoznačených trasách, kde sú odkázaní na vlastné stravovanie," hovorí prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., z Kliniky infekčných chorôb Fakultnej nemocnice v Hradci Králové.

Vírusom žltačky typu A, ktorá sa označuje aj ako ochorenie špinavých rúk, sa ročne nakazí až 1,5 milióna ľudí.
Tento typ vírusu je odolný proti chladu, vyšším teplotám i bežným dezinfekčným prostriedkom, preto môže dlho pretrvávať vo vode, v pôde, v potravinách, a to dokonca aj v mrazených. Na prenos žltačky typu A stačí podanie rúk nakazenej osoby so zdravou pri nedodržaní hygienických zásad, ale nakaziť sa môžeme aj znečistenou vodou alebo nedostatočne tepelne spracovanými alebo mrazenými potravinami. Častým zdrojom infekcie, najmä na dovolenke v cudzine, sú šaláty, morské plody či neumytá zelenina a ovocie, ale aj kocky ľadu do nápoja. Ťažkosti sa obyčajne objavujú až po návrate z dovolenky, pretože inkubačná lehota žltačky typu A je v priemere až 30 dní. Chorý sa sťažuje najmä na únavu, nechutenstvo, ťažobu na žalúdku, pocit na vracanie a má odpor k jedlu. Následkom tohto ochorenia je povinná izolácia na infekčnom oddelení počas 14 až 21 dní. Nasleduje dlhé obdobie rekonvalescencie, s obmedzením telesnej záťaže, aktívneho športu, a najmä neobľúbená diéta.

Vírus žltačky typu B sa prenáša hlavne krvou a krvnými prípravkami, preto by sa mohlo zdať, že riziko prenosu je zanedbateľné. Opak je však pravdou. Nemusí to byť len nechránený pohlavný styk alebo kontakt s nesterilnými ihlami. Aj neodborne vykonávané tetovanie a piercing či používanie cudzieho holiaceho strojčeka alebo zubnej kefky sa môžu stať významným zdrojom infekcie. Čas od nákazy až po objavenie sa prvých príznakov ochorenia je dlhší, niekedy môže trvať až pol roka. Priebeh ochorenia je však oveľa ťažší ako pri žltačke typu A, vyžaduje dlhší čas hospitalizácie aj rekonvalescencie. Často môže prejsť do chronického štádia s trvalou invaliditou, v najťažších prípadoch končí až rakovinou pečene.

Aj naďalej platí, že najúčinnejšou ochranou proti žltačke A a B je očkovanie.
Súčasná medicína ponúka účinné očkovacie látky pre oba typy žltačky. Od roku 1998 bolo do pravidelného očkovacieho kalendára detí zavedené povinné očkovanie proti žltačke typu B, vďaka čomu sú už tieto deti chránené. Neplatí to však pre žltačku typu A a preto je dôležité doplniť im očkovanie proti tomuto častému ochoreniu, a to nielen pred chystanou dovolenkou. Deti narodené pred rokom 1998 však proti žltačke nechráni žiadna očkovacia látka. Pre ne, ako aj pre dospelých, ktorí doteraz neboli proti žltačke zaočkovaní, je vhodná kombinovaná očkovacia látka proti žltačke typu A aj B, pri ktorej jedna injekcia poskytuje hneď dvojitú ochranu.

Aby očkovanie pred plánovanou dovolenkou malo význam, musí byť urobené v dostatočnom predstihu pred samotným vycestovaním. Vakcína proti žltačke je na lekársky predpis a vhodnosť jej použitia musí posúdiť lekár. Pozostáva z troch dávok a pri dodržaní očkovacej schémy (0. -- 1. -- 6. mesiac) poskytne zaočkovanému ochranu proti žltačke po celý zvyšok života. Turisti, ktorí pred vycestovaním nestihnú dodržať predpísanú očkovaciu schému a chcú byť proti žltačke chránení, môžu využiť skrátenú očkovaciu schému (0. -- 7. -- 21. deň) s posilňovacou dávkou o 1 rok.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 21:54