StoryEditor

Kapsuly s rybacím tukom alebo lieky?

15.05.2007, 00:00

Zvýšeným cholesterolom trpí takmer polovica dospelej slovenskej populácie, ale nemusí to vždy byť len odrazom nesprávnej stravy a málo aktívneho spôsobu života. Je veľa jedincov, ktorí sklony k tejto chorobe majú zdedené. Preto neostáva nič iné, iba udržiavať hladinu cholesterolu na čo najnižšej úrovni a pokiaľ možno bez použitia liekov, ktoré majú aj nepriaznivé vedľajšie účinky (tzv. statíny). Lieky by sa mali predpisovať iba v prípade, ak lekár považuje zvýšený cholesterol za patologický stav. To, našťastie, nie sú najčastejšie prípady -- zvyčajne pomôžu tzv. režimové opatrenia: viac pohybu, strava bez cholesterolu, ale s vyšším obsahom tuku z rýb.

Rybací tuk pomôže
Rybací tuk sa podáva deťom v období rastu a dospievania ako zdroj vitamínu D, ktorý pôsobí proti krivici. Aj v horských oblastiach, kde je voda s nízkym obsahom jódu, by sa strava mala dopĺňať rybacím tukom, pretože nedostatok jódu vedie k nedostatočnému vývoju štítnej žľazy, a tým aj k tvorbe jej hormónov. V posledných rokoch sa preukázalo, že rybací tuk okrem zvýšenej hladiny cholesterolu tiež znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb, znižuje hladinu bolesti kĺbov (pri artróze a artritíde) a ženám upravuje menštruačný syndróm.
Vlastnosti rybacieho tuku boli overené u grónskych Eskimákov, ktorí konzumujú prevažne mastnú stravu zloženú z tulenieho, veľrybieho a rybacieho mäsa a napriek tomu netrpia srdcovo-cievnymi chorobami. Rybací tuk totiž obsahuje značné množstvo omega-3 mastných kyselín.
Máme v strave dostatok mäsa z rýb?
Koľko mastných rýb by sme mali zjesť, aby sme netrpeli nedostatkom týchto priaznivo pôsobiacich látok? Uvádza sa, že týždenne by sme mali zjesť asi 300 gramov rýb, aby sme prijali 3 gramy omega-3mastných kyselín. Ale v prípade, že konzumácia rybacieho mäsa nie je našou "doménou" (odpor k rybám vzniká väčšinou už v detstve), mali by sme tieto blahodarné látky prijímať aspoň v podobe bioaktívnych prípravkov s výťažkom z rybacieho tuku.
Určite ste už počuli alebo čítali o nenasýtených mastných kyselinách typu omega-6, ktoré sú predovšetkým v potravinách rastlinného pôvodu (orechy, rastlinné oleje a margaríny). Sú tiež pre náš organizmus potrebné, ale nie tak ako omega-3. Pomer týchto kyselín v strave by mal byť 5 : 1 v prospech omega-3, nie však viac. Realita je však 30 : 1 ! O dôvod viac, prečo by sme mali konzumovať rybací tuk s omega-3 mastnými kyselinami, a to buď z rýb samotných alebo z bioaktívneho doplnku stravy.

Kapsuly s rybacím tukom
Rybací tuk sa tradične používa pri zápaloch kĺbov reumatického pôvodu. Je považovaný za prostriedok pri prevencii "vysychania" kĺbov, pretože znižuje trenie kĺbových hlavíc, ktoré podporujú zápaly kĺbov a ich bolestivosť pri artritíde. Na rozdiel od ostatných tukov, ktoré sa vstrebávajú v pečeni, kapsuly s rybacím olejom sa vstrebávajú priamo do krvi a krvou sa dostávajú do väzivového tkaniva. Vo väzive sa olej premieňa na látky, ktoré zahusťujú kĺbovú tekutinu a znižujú tak trenie v kĺboch. Rybací tuk a kapsuly s jeho extraktom účinkujú nielen na zvýšený cholesterol, ale aj na celý rad zdravotných problémov, ako je vysychanie kože, zápaly kĺbov a vypadávanie vlasov.
Ako na zvýšený cholesterol?
Namiesto liekov treba využiť možnosť zmeniť stravu a používať doplnky, ktorými je možné zredukovať vyššiu hladinu cholesterolu podľa skúseností až o 10 až 25 percent. Je to predovšetkým výťažok z rybacieho tuku (obsahuje mastné kyseliny EPA a DHA), prípadne cesnak v tzv. enterosolventných tabletách, ktoré nezapáchajú. Stačí denne užívať 2 kapsuly výťažku z rybacieho tuku a tabletku cesnaku, najlepšie s jedlom na obed. Dôležitý je aj dostatočný príjem vlákniny z ovocia, zo zeleniny a z celozrnného pečiva (asi 25 -- 30 g denne) a
nezabúdajte ani strukoviny, ktoré by ste mali konzumovať najmenej raz týždenne.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 08:57