StoryEditor

Juraj Kotian: Biznis na dlhé trate

18.12.2006, 23:00
Dnes hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne Juraj Kotian
Ak to zoberieme doslova, Juraj Kotian, ktorý je dnes hlavným ekonómom Slovenskej sporiteľne, je matematik. Vyštudoval totiž matematicko-fyzikálnu fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Ťažko si však pre absolventa odboru ekonomická a finančná matematika predstaviť vhodnejšiu kariéru ako práve v banke. Ako jeden z mála je so svojím vzdelaním zo slovenskej alma mater na výsosť spokojný. Vôbec to nie je preto, že by bolo v jeho povahe uspokojiť sa s priemerom. Naopak. "Bol som jeden z prvých absolventov vtedy nového odboru, kde prednášali naši učitelia, ale aj ľudia zo zahraničia. Dostal som veľmi dobrý základ pre rozvoj analytických schopností a ďalšie, hlbšie štúdium ekonómie," hovorí.

Analýzy má jednoducho rád
Dnes iba 31-ročný Juraj pochádza z učiteľskej rodiny. Vyrastal v Bratislave, rodinné korene ho spájajú s regiónom okolo Handlovej. S prácou začal už popri škole. Ako piatak sa uchytil v bankovom sektore, keď v roku 1998 nastúpil ako asistent na oddelenie ekonomických analýz v ING Barings. Tam nabral aj prvé skúsenosti s ekonomickými analýzami. Po skončení školy rok pôsobil v jednej z menších konzultačných firiem, kde robil finančný model na oceňovanie firiem. O ďalší rok prišla ponuka, ktorá významne ovplyvnila jeho ďalšiu profesionálnu kariéru - ak vám banka dá možnosť spolupodieľať sa na budovaní analytického oddelenia, už nejde o hru, ale o serióznu výzvu.
V tom čase banky nemali ešte takéto oddelenia vybudované. Nebolo ani veľmi prečo - investovali a zarábali na vysoko úročených štátnych dlhopisoch. Výnosy boli dostatočne veľké na to, aby stačili na chod banky. Neskôr začalo byť čoraz dôležitejšie mať čo najlepšie odhady vývoja menového kurzu či úrokových sadzieb. Banky to potrebovali pre seba i pre potreby svojich klientov. Slovenská sporiteľňa mala ambíciu vytvoriť dobrý analytický tím.

Experimenty sa nenosia
Ďalší postup v rámci Slovenskej sporiteľne na seba nedal veľmi čakať. Juraj Kotian sa počas šiestich rokov posunul z pozície ekonomického analytika na vedúceho sekcie analýz finančných trhov. Pribudli ďalšie povinnosti aj zodpovednosť. Hlavným ekonómom sa stal v decembri pred dvoma rokmi. Čo vlastne robí?
"Moja práca už nie je len o ekonomických analýzach, ale aj o sledovaní a odhadoch bankového trhu a takisto o prezentovaní banky smerom k investorom," hovorí Kotian. Okrem manažérskej funkcie mu teda pribudla aj funkcia smerom ku klientom aj do vnútra banky. Pre firemných klientov robí prezentácie, na ktorých predostiera pohľad banky na ekonomický vývoj a spolu s tímom sa snaží dať im čo najlepšie informácie pri finančnom plánovaní. "Takéto informácie im pomôžu urobiť správne rozhodnutia. Je to o budovaní vzťahov a kompletnom servise pre klientov," mieni šéfekonóm sporiteľne. V čom je podľa Kotiana práca v banke iná ako práca v ktorejkoľvek inej firme, ktorá sa venuje obchodu? "Je treba oveľa citlivejšie pristupovať k práci. Banka nie je podnik, ktorý môžete len tak jeden deň zavrieť a otvoriť si druhý." Banka je dlhodobý biznis a musí byť za každých okolností spoľahlivá. "Nie je priestor na nejaké experimenty, pretože sa pracuje s veľkými peniazmi a dôverou ľudí," dodáva Kotian.

JURAJ KOTIAN (31) je ženatý. Ukončil vysokoškolské štúdium na Univerzite Komenského v Bratislave. V súčasnosti pokračuje v doktorandskom štúdiu na rovnakej fakulte. Do bankového sektora nastúpil v roku 1998 ako asistent na oddelenie ekonomických analýz. V Slovenskej sporiteľni pracuje od mája 2000. Snímka Štefan Laktiš

Obedy s konkurenciou?
Hlavný ekonóm veľkej banky sa však v súkromí stretáva aj s inými ľuďmi z konkurenčných bánk. Kotian o tom hovorí: "Veľa z nich poznám z profesionálnej, ale aj osobnej stránky." Nie je to však až tak, že by si po pracovnej dobe "sadli na pivo" hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne spolu s hlavným ekonómom konkurenčnej banky. "S ekonómami najväčších bánk na Slovensku som pravidelne v kontakte. Ide však skôr o menej formálne stretnutia či obedy," vysvetľuje Kotian. A ako hneď aj dodáva, vždy sa bavia o odborných témach.
V mladšom veku Juraj sníval o tom, že bude raz učiteľom. Svojho sna sa ešte celkom nevzdal, aj keď vzdať sa úplne kariéry vo finančníctve v prospech čisto akademických záujmov si momentálne nevie predstaviť. Jeho predstavy o ďalšom profesionálnom raste v banke sú už konkrétnejšie: "Chcem ďalej profesijne rásť a budem veľmi rád, keď sa nejaká nová výzva dostaví, či už v rámci banky alebo bankovej skupiny. Od začiatku roka začíname z hľadiska makroekonomických prognóz pokrývať ukrajinský trh, čo považujem za ocenenie práce nášho oddelenia v rámci skupiny Erste Bank."

Naháňa deti do postele
Juraj Kotian má tri deti. To nie je v Bratislave bežný model. Hlavne nie vtedy, ak v rodine nie sú "násobčatá" a otec mal ešte nedávno tridsať. "Máme za sebou sedem rokov manželstva," usmieva sa: "Tri deti sme chceli a je to akurát. Nepovažujem to za nezvyčajné."
Manželka by hlavného ekonóma Slovenskej sporiteľne rada videla častejšie a skôr doma. Ak je Juraj doma, svoje ešte malé deti okúpe a je tým, kto ich v rodine naháňa do postele.

Čo mám rád?
- súťaže
- squash, korčule a bicykel
- gitaru
- dobré, priam dokonalé jedlo
- šikovných ľudí, ktorí majú "drive"

Čo nemám rád?
- ak ľudia nepočúvajú argumenty
- neracionálnu diskusiu

01 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spor o iracké pohľadávky 02 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Minirozhovor 03 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Iracké zadlženie 04 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dolapili Abbása 05 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Národ, ktorý sa bojí
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/mladi-a-uspesni, menuAlias = mladi-a-uspesni, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 11:43