StoryEditor

Firmy pre študentov robia laboratóriá

14.03.2007, 23:00

Slovenské vysoké školy sa môžu pochváliť viacerými úspešnými príkladmi spolupráce s firmami pri výchove budúcich absolventov.

Pribudne nové špecializované centrum
"Môžem spomenúť napríklad Volkswagen, s ktorým spolupracujeme na rôznych projektoch už roky a v súčasnosti pracujeme na vybudovaní špecializovaného centra. Alebo globálnu polovodičovú firmu ON Semiconductor -- s ňou máme dokonca spoločné laboratórium OnMiST. V ostatnom roku sa firma rozhodla založiť, a už dokonca otvorila vývojové pracovisko návrhu integrovaných obvodov v Bratislave. Aj na základe skúseností so spolupráce s našou technickou univerzitou," hovorí prorektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Robert Redhammer.

Globálni hráči prišli aj do Žiliny
Vďaka dlhoročnej spolupráce s odborníkmi zo Žilinskej univerzity v oblasti výskumu a skúseností s absolventmi sa dve nadnárodné spoločnosti so sídlom v Nemecku - Siemens a Scheidt & Bachmann rozhodli preniesť tvorbu softvérových riešení na sever Slovenska. Ako doplnil prorektor školy Michal Pokorný, v Žiline si tieto firmy postavili nové budovy a vybudovali pobočky. V súčasnosti tu pracuje niekoľko stoviek absolventov Žilinskej univerzity, ich riešenia sa využívajú vo výrobných závodoch týchto firiem po celom svete a slúžia odberateľom z technologicky najvyspelejších štátov vrátane USA.

Vzniká IT Valley
Najnovší príklad spolupráce Technickej univerzity v Košiciach je podľa jej rektora Juraja Sinaya založenie IT Valley v Košiciach, kde sa firmy budú priamo zapájať do tvorby učebných programov, ich špecialisti budú prednášať v jednotlivých predmetoch spolu s internými pracovníkmi Košickej univerzity. "Podobný príklad je aj z automobilového priemyslu hlavne v zameraní autoelektronika, pri ktorom sa štruktúra učebných plánov konzultuje s odberateľmi. Takýchto prípadov úzkeho prepojenia na firmy z regiónu máme na našej škole viac aj v oblasti hutníckych technológií," dopĺňa.

Predstavitelia z priemyslu sa podieľajú na aktivitách školy
"Snažíme sa, aby predstavitelia priemyslu i ďalších inštitúcií boli pri formulovaní zadaní projektov bakalárskych či diplomových prác, aby sa podieľali aj na vyhodnocovaní výsledkov pri štátnych skúškach či v komisiách Študentskej vedeckej a odbornej činnosti. Učitelia na fakultách sa pravidelne stretávajú so zástupcami priemyslu -- máme formované takzvané priemyselné rady," hovorí prorektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Robert Redhammer.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 18:27