StoryEditor

Kariéra

23.11.2005, 23:00

Hewlett-Packard ústretový k ženám
Ocenenie pre najlepšiu firmu s rovnými príležitosťami pre mužov a ženy získala v Česku počítačová spoločnosť Hewlett-Packard. Odborná porota medzi 19 prihlásenými ocenila jej firemný program na vyhľadávanie potenciálnych manažérok a ich vzdelávanie Top Talent List. Cieľom programu je zabezpečiť 30-percentný podiel žien na vedúcich pozíciách, čo zodpovedá ich súčasnému zastúpeniu v podniku. "Dlhodobou konkurenčnou výhodou úspešnej spoločnosti je využitie silných stránok oboch pohlaví a neuchyľovať sa k jednému alebo druhému extrému," uviedla prokuristka HP Denisa Bellingerová. "Cieľom tohto ročníka súťaže bolo povzbudiť firmy, aby sa viac sústredili na kariérny rast žien. Rad zahraničných štúdií totiž ukazuje, že najvýkonnejšie tímy sú založené na rôznorodosti," povedala Linda Sokačová z usporiadateľskej organizácie Gender Studies. (ČTK)

Boeing zaplatí za diskrimináciu
Americký letecký výrobca Boeing súhlasil, že zaplatí 72,5 milióna dolárov (takmer 2,4 miliardy korún) ako vyrovnanie v rámci skupinovej žaloby pre tisícky žien za diskrimináciu na základe pohlavia. Boeing síce svoju vinu odmietol, avšak v rámci mimosúdneho vyrovnania súhlasil so zmenou svojich praktík pri prijímaní zamestnancov, ich odmeňovaní a kariérnom raste, ako aj metód prešetrovania sťažností zamestnancov. Podľa firemných dokumentov, ktoré získali navrhovateľky, zarábali ženy za rovnakú prácu ročne o tisíc až dvetisíc dolárov menej ako muži. Tento rozdiel sa časom zväčšoval v dôsledku firemnej politiky výpočtu rastu mzdy na základe jej úrovne. Takmer 18-tisíc poškodených môže dostať peniaze ešte pred Vianocami. Priemerne bude šek vystavený na tritisíc dolárov pred zdanením. Hovorca centrály Boeingu v Chicagu John Dern komentoval prístup firmy slovami: "Pohli sme sa vpred na mnohých frontoch pri zlepšovaní nášho pracovného prostredia." (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 20:25