StoryEditor

V počítačovej gramotnosti sme nad priemerom

29.06.2006, 00:00
Autor:
SITASITA
Slovensko obstálo v hodnotení počítačovej gramotnosti v rámci Európskej únie nadpriemerne.

Slovensko obstálo v hodnotení počítačovej gramotnosti v rámci Európskej únie nadpriemerne. Podľa prieskumu za rok 2005, ktorý vypracoval Eurostat, 29 percent obyvateľov SR nemá žiadne počítačové zručnosti, pričom priemer EÚ je 37 percent. V najmladšej skupine od 16 do 24 rokov Slovensko vykázalo len 3-percentnú počítačovú negramotnosť. Na porovnanie, priemer EÚ v tejto skupine je 10 percent. Údaje Eurostatu nedodali Belgicko, ČR, Španielsko, Francúzsko, Írsko, Malta, Holandsko a Fínsko.
Najhoršie skončilo Grécko až so 65 percentami počítačovo negramotných obyvateľov, nasleduje Taliansko s 59 percentami a Maďarskom s 57 percentami. Nadpolovičnú väčšinu obyvateľov bez akýchkoľvek počítačových zručností zaznamenali ešte Cyprus a Portugalsko.
Respondenti v prieskume mali uviesť, koľko z predložených šiestich činností odstupňovaných podľa náročnosti sú schopní vykonať. Išlo o otvorenie programu pomocou myši, skopírovanie či premiestnenie súboru alebo zložky, duplikáciu informácií pomocou príkazov copy a paste, použitie základných aritmetických úkonov, kompresia súborov a napokon napísanie programu pomocou špecializovaného programovacieho jazyka. Kto neuviedol ani jednu z týchto činností, bol vyhlásený za počítačovo negramotného, naopak, päť až šesť činností znamenalo vysoký stupeň počítačovej zručnosti.
Najväčší podiel obyvateľov s vysokým stupňom počítačovej zručnosti vykázalo Luxembursko (42 percent), nasledovalo Dánsko (39 percent) a Veľká Británia (31 percent). Na Slovensku je 19 percent ľudí s vysokou počítačovou zručnosťou, čo je blízko úrovni priemeru EÚ (22 percent).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. október 2024 11:27