StoryEditor

Američania kritizujú francúzsky trh práce

22.11.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Francúzsko potrebuje zvýšiť flexibilitu svojho pracovného trhu, znížiť zdanenie ziskov spoločností a vláda by mala menej zasahovať do fúzií a akvizícií. Vyplýva to z výsledkov prieskumu medzi francúzskymi dcérskymi spoločnosťami amerických firiem.
Viac ako polovica spoločností, medzi ktorými uskutočnilo prieskum americké ministerstvo obchodu, optimisticky hodnotila výhľad francúzskej ekonomiky na roky 2007 -2008. Spomenuli však oblasti, ktoré potrebujú reformy. "Opatrenia, ktoré podnikla vláda v uplynulých rokoch, sa netýkali reálnych problémov. Americkí podnikateľskí lídri očakávajú riešenie problémov v oblastí daní a zvyšovania flexibility pracovného trhu," uvádza sa vo výsledkoch ankety, na ktorú odpovedalo 84 spoločností.
Americkí investori vo Francúzsku majú prakticky rovnaký názor na návrhy politických strán, ktoré predložili v rámci kampane pred prezidentskými voľbami v budúcom roku. Predovšetkým tvrdo kritizujú sľub socialistov rozšíriť 35-hodinový týždenný pracovný čas na všetkých zamestnancov. Podľa amerických spoločností by splnenie tohto sľubu malo výrazne negatívny vplyv na ich podnikanie.
Spoločnostiam tiež prekáža zasahovanie do plánov fúzií a akvizícií zo strany vládnucej Únie za ľudové hnutie (UMP). Tieto zásahy podľa 80 % opýtaných odrádzajú zahraničných investorov. Firmy chcú, aby vláda reagovala na najväčšie slabiny francúzskej ekonomiky - obmedzený pracovný čas, postup a náklady spojené s prepúšťaním pracovníka zo zamestnania, pracovné náklady a vysoké daňové zaťaženie. Silnými stránkami Francúzska je jeho geografická poloha, vysoká vzdelanosť pracovnej sily a kvalitná infraštruktúra.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 09:49