StoryEditor

Európe budú chýbať sieťoví inžinieri

13.10.2005, 00:00

Mníchov (TASR)
V Nemecku sa črtá vážne narastajúci nedostatok odborníkov na vývoj a starostlivosť o IT siete. Do roku 2008 by mohlo v krajine chýbať 22-tisíc expertov s pokročilými znalosťami. K tomuto výsledku dospela štúdia spoločnosti na výskum trhu IDC pre spoločnosť Cisco, najvýznamnejšieho svetového dodávateľa dátových komunikačných zariadení. "Výsledky znamenajú pre firmy vážnu výzvu," uviedol šéf Cisco-Deutschland Michael Ganser. Taký nedostatok odborníkov bude brániť konkurencieschopnosti a rastu v Európe, pretože moderné technológie sa nebudú môcť využívať optimálne. Zatiaľ čo sa medzera medzi ponukou a dopytom v Nemecku do roku 2008 zvýši na 17 percent, v celej Európe by počet chýbajúcich pracovných síl mal dosiahnuť 500-tisíc ľudí, čo je viac ako 15 percent. V oblasti internetovej telefónie počítajú odborníci na výskum trhu dokonca s medzerou 21 percent.

Šťastní sú najmä samostatní zamestnanci
Záhreb (TASR)
V ankete na chorvátskom webe až 45 percent z tritisíc opýtaných respondentov uviedlo, že zamestnanie ich robí šťastnými. Tí, ktorí sa nepokladajú za doslova šťastných, ale zároveň sú veľmi ďaleko od nešťastných, je 38 percent. Na prvom mieste medzi najšťastnejšími sa umiestnili súkromní podnikatelia. Tesne za nimi sú grafici a textilní dizajnéri, z ktorých až 63 percent sa v priebehu dňa aspoň raz cíti šťastne alebo veľmi šťastne. Po nich nasledujú umelci so 63 percentami, ďalej marketingoví odborníci a pracovníci pre styk s verejnosťou s 54 percentami. To znamená, že veľký vplyv na vyrovnanosť a dobrý pocit zamestnanca má možnosť samostatne a nezávisle pracovať, ako aj uplatňovanie kreativity a fantázie ako súčastí práce.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 02:21