StoryEditor

Skôr v zahraničí ako na Slovensku

04.03.2007, 23:00

Titul Začínajúci podnikateľ roka patrí riaditeľovi a spolumajiteľovi firmy Ace Enterprise Slovakia Alexandrovi Cimbaľákovi. "Ocenenie vnímam ako motiváciu pre všetkých začínajúcich podnikateľov, ako výzvu nebáť sa presadiť a splniť si svoje sny. Vidím, že naše úsilie má zmysel a neostáva nepovšimnuté," hovorí.

Podnikanie postavené na jednoduchosti
"Náš podnikateľský nápad je postavený na jednoduchom princípe. Keď si človek kupuje šaty, predtým si ich vyskúša. Keď si kupuje auto, najprv sa v ňom prevezie. No keď sa kupuje softvér, málokto je schopný alebo môže ho vyskúšať do takej miery, že naozaj vie čo kupuje. Preto sme princíp našej softvérovej technológie postavili na čo najväčšej otvorenosti, a pokiaľ sa dá, až na takej detskej jednoduchosti. Povedali sme si, že aj zložité softvérové problémy, ktoré sa často definujú tak, že sú zrozumiteľné len pre odborníkov, by sa dali poňať inak, oveľa prístupnejšie, hoci aj pre laika. Práve vďaka tejto stratégii sa nám podarilo presadiť v zahraničí," dodáva ocenený podnikateľ.
Jeho firma sa na slovenský trh začala orientovať až po úspešnom prieniku do sveta. Dnes už má projekty na viacerých kontinentoch, v štátoch ako napríklad Čína, Nový Zéland, USA, Nemecko či Juhoafrická republika.
Spoločnosť Ace Enterprise Slovakia vznikla v roku 2004. Orientuje sa na prepájanie veľkých informačných systémov a ich častí na neprogramátorskom, otvorenom princípe. Vďaka tomuto spôsobu "otvárania dverí" pre elektronickú výmenu dát medzi zákazníckymi programami, získala aj viaceré zahraničné ocenenia.
Dôležitá rodina
Podnikanie podľa Cimbaľáka je hlavne o energii. Energii, ktorú dáva do práce, do ľudí, do vlastnej prezentácie, do všetkého, čo človek robí. "Túto energiu treba niekde dobíjať. Podľa môjho názoru základom pre život človeka je rodina. Najmä pri štarte podnikania je rodina veľmi ochudobnená. Veľkým šťastím preto je, ak rodina vie podnikateľa pochopiť, rozumie jeho cieľom a podporuje ho. Cítim v tomto smere k svojim blízkym veľkú vďačnosť," prezrádza Cimbaľák.
Aj atmosféra vo firme by podľa neho názoru mala byť taká, aby sa v nej ľudia cítili ako v dobre fungujúcej rodine. Vtedy je šanca, že zo seba v zamestnaní odovzdajú oveľa viac, ako keby do práce chodili len preto, že v nej zarábajú peniaze. "Dôležitú úlohu našej firme zohrávajú ženy. Inými slovami, myslím si, že ženy na vedúcom poste strategicky pomáhajú biznisu aj preto, že majú iný pohľad na problémy ako muži."

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 05:07