StoryEditor

Klady a zápory náboru online

25.05.2006, 00:00
Noviny sú pri hľadaní pracovného miesta stále najpopulárnejším zdrojom. Ale internet aj tu rýchlo postupuje. V posledných štyroch rokoch sa jeho používanie na tieto účely zdvojnásobil. Informoval o tom Britský úrad pre výskum trhu.

Noviny sú pri hľadaní pracovného miesta stále najpopulárnejším zdrojom. Ale internet aj tu rýchlo postupuje. V posledných štyroch rokoch sa jeho používanie na tieto účely zdvojnásobilo. Informoval o tom Britský úrad pre výskum trhu.
Vyše milióna ľudí vo Veľkej Británii našlo za posledných päť rokov prácu online. Podiel výrazne rastie s vyššou IT gramotnosťou.
Avšak IT personálni konzultanti tvrdia, že nie je pravdepodobné, že by onlinový nábor úplne nahradil tradičné metódy, ako sú noviny, odborárska tlač, ústna komunikácia a priame kontaktovanie sa s firmou. Toto sú totiž, na rozdiel od internetu, aktívne cesty hľadania práce. Prieskum firmy na IT služby Parity predpokladá, že v roku 2003 len päť percent veľkých zamestnávateľov využívalo internet na získavanie pracovníkov, zatiaľ čo v roku 2003 ich bolo 33 percent.
Ponosy na hľadanie ľudí online spája jeho neosobná povaha -- nedostatok ľudských kontaktov a spätnej väzby. Hľadajúci zamestnanie si sťažujú na nedostatok podrobností, pády stránok v kritickom momentoch a straty e-mailov. Náborové stránky často nemajú informácie usporiadané v logickej alebo vo vhodnej podobe.
Internet je však čoraz dostupnejší a poskytuje pre hľadajúcich zamestnanie množstvo informácií. Umožňuje ľuďom hľadať ich, vyplniť dotazník a poslať životopis kliknutím na myš, a to vo dne -- v noci. Mnoho zamestnávateľských stránok umožňuje bezplatnú registráciu a prihlásenie sa e-mailom. Keď sa to uplatňuje spolu s tradičnými cestami -- "ľudskými" metódami, web je pri formovaní kariéry veľmi užitočný.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
21. máj 2024 19:57