StoryEditor

Peňažné ohodnotenie už nestačí

21.11.2007, 23:00
Autor:
SOVSOV
Zamestnanecké výhody by sa nemali zamieňať s finančnými bonusmi za sťažené podmienky na pracovisku.

Motivovaný človek, ktorý zo seba vydá viac než musí, dáva do pracovného výkonu srdce, prináša firme lepšie výsledky. Dôležité je, aby pociťoval poskytované výhody ako niečo nadštandardné. Každý sa chce rozhodovať samostatne o tom, ako poskytované výhody využije. Chce mať k benefitom a výhodám jednoduchý prístup. A, samozrejme, chce sa v nich vyznať.

Zlyhávanie komunikácie
V prieskumoch spokojnosti mnohí nedokážu zodpovedať na otázky, ktoré sa týkajú výhod, pretože ich jednoducho nepoznajú. Špecialistka v riadení ľudských zdrojov Janka Chudlíková hovorí, že aktívna komunikácia o výhodách je veľmi dôležitá a nemala by sa zamieňať s rôznymi finančnými bonusmi a príspevkami za sťažené podmienky na pracovisku. Spoločnosti podľa nej často investujú peniaze do vecí, ktoré nie sú pre väčšinu zamestnancov zaujímavé. Ľudia predsa sami najlepšie vedia, čo potrebujú, stačí sa ich na to iba opýtať. Pre mnohých je príjemnejšie využívať flexibilné programy výhod, aby dostali to, čo práve potrebujú. V niektorom období života môže človek uprednostňovať financie, v inom zasa kultúru, šport alebo zábavu. Navyše niektoré flexibilné výhody sú daňovo zvýhodňované nielen pre spoločnosti, ale aj pre samotných zamestnancov.
Ako ďalej uvádza Janka Chudlíková, zamestnanecké výhody môžu byť nadčasové. Ide napríklad o čiastočnú prácu z domu, tímovú a projektovú prácu zameranú na výsledok s atraktívnou odmenou. Napríklad aj s neplateným voľnom, ktoré vám navyše pridajú k dovolenke. Zoznam rozširuje aj zlepšovanie zdravého životného štýlu, pomoc v individuálnych nepriaznivých situáciách, programy pre ženy, firemné jasle a škôlky, čiastočné a flexibilné pracovné úväzky. Určite je to omnoho viac, než to, že si ľudia môžu ísť niekam zadarmo zahrať futbal alebo tenis. Možno je to náročnejšie na agendu, ale motivovaný človek, ktorý zo seba vydá viac než musí a pracuje s radosťou, prinesie firme lepšie výsledky.

Benefity na on-line objednávky
Špecifický je on-line spôsob objednávania a priebežného čerpania benefitov, ktorý je podporovaný aplikáciou na intranete. Ponúkajú to svojim zamestnancom v Slovak Telekome. Podľa vedúcej odboru externej komunikácie Slovak Telekom Jany Burdovej majú zamestnanci aj výrazné zľavy na produkty T-Comu, príspevok na DSS, zdravotnú starostlivosť, regeneráciu, dopravu, vzdelávanie a rekreáciu. Obľubu si získali aj viaceré druhy benefitových poukážok Sodexho Pass. Individuálnym preferenciám vychádza v ústrety cafeteria systém benefitov. Zamestnanci využívajú modifikovaný systém výberu a bez obmedzenia sa rozhodujú, akým spôsobom využijú pridelené prostriedky na benefity. Modifikácia spočíva vo viazanosti polovice pridelenej sumy na zdravotnú starostlivosť, regeneráciu a rekreáciu. Podporovaní sú tak v starostlivosti o zdravie.

Bezúročné pôžičky a zľavy na výrobky
Vzdelávanie, športové aktivity, kultúrne podujatia, preventívne zdravotné prehliadky poskytuje svojim ľuďom ako benefity Bramac. Podľa vedúceho marketingu Marcela Modranského medzi ďalšie patria bezúročné pôžičky, zľavy na výrobky, prenájom firemných áut, pracovného náradia, príspevky pri výročiach, uzavretí manželstva či narodení dieťaťa. K bežným spríjemneniam patrí aj pružný pracovný čas, vianočné a narodeninové darčeky, firemné akcie či štvrťročné stretnutia zamestnancov. Niečo, čo sa vymyká bežným výhodám a benefitom, zaviedli aj v TNT Express. Podľa personálnej riaditeľky tejto spoločnosti Lenky Ďurajovej môžu zamestnanci využívať prepravné služby siete TNT, pričom hradia iba celkové náklady bez sumy, z ktorej firma profituje. Netradičným hovorcom je u nich pre oblasť zamestnaneckých vzťahov aj zástupca zamestnancov, ktorý sa pravidelne zúčastňuje na stretnutiach Európskej zamestnaneckej rady. Bez ohľadu na typ pracovného úväzku má každý možnosť odborne rásť.

Autá na súkromné účely
K jednému z najžiadanejších benefitov v IBM patrí pridelenie služobného auta, ktoré závisí od pracovnej pozície. V súlade s platným zákonom ho môžu používať aj na súkromné účely. K obľúbeným tiež patrí podľa personálnej riaditeľky IBM Tatiany Kotrusovej program zamestnaneckej majetkovej účasti, možnosť vydania súkromnej kreditnej karty k firemnej karte, zvýhodnené podmienky pre rôzne finančné produkty v bankách, zľavy na hypotéky, u mobilných operátorov, prípadne v rôznych obchodoch a športových prevádzkach v mieste sídla firmy. A napokon zvýhodnené nákupy osobných počítačov a ich príslušenstva. Príspevok pri narodení dieťaťa sa znásobuje, ak sa zamestnancovi narodia naraz dve a viac detí. Môžu si ponechať notebook s prístupom na firemnú sieť počas šiestich mesiacov odo dňa nástupu na materskú dovolenku.

Dôraz na zdravotnú starostlivosť
Podľa prieskumu poradenskej spoločnosti Hewitt Associates patrí Slovnaft medzi troch najkvalitnejších zamestnávateľov na Slovensku. Dôraz kladie predovšetkým na pravidelné preventívne prehliadky, rekondičné pobyty, relaxačno-rehabilitačné cvičenia, oceňovanie držiteľov Janského plakety. Prostredníctvom sociálneho fondu poskytuje príspevky na úrazové a životné poistenie.
Za mimoriadne zvýhodnené ceny môžu v takzvanom Henkel shope nakupovať zamestnanci tejto spoločnosti. Väčšinou sú na úrovni jednej tretiny až jednej polovice bežnej trhovej ceny. Okrem toho všetci zamestnanci dostávajú podľa HR manažéra Martina Resutíka raz za kvartál novinky na trhu z portfólia pracích, čistiacich prostriedkov a kozmetiky, aby sa s nimi mohli oboznámiť ako jedni z prvých zákazníkov. V T-Mobile majú možnosť čerpať zamestnanecké výhody v závislosti od výšky finančného limitu určeného pre daný rok a tiež podľa vlastných preferencií z výberu asi dvadsiatich možností, ku ktorým podľa hovorcu Andreja Garguláka patrí príspevok na športové a kultúrne aktivity, nadštandardné zdravotné preventívne prehliadky. Od prvého dňa v pracovnom pomere má každý ako pracovný nástroj mobilný telefón s mesačným limitom a rýchly internet. Okrem nepeňažného plnenia, ku ktorému patria zamestnanecké výhody, poskytuje T-Mobile aj peňažné plnenia vo forme ročného bonusu. Časť ročného bonusu, ktorého výška závisí od individuálneho pracovného výkonu za rok 2007, dostanú v prvom štvrťroku budúceho roka. Okrem ročného bonusu môžu byť zamestnancom v priebehu roka vyplácané individuálne odmeny za mimoriadne aktivity. Rovnako sú odmeňovaní v súťaži o najlepšieho predajcu či zamestnanca s najlepším prístupom ku kolegom, či zákazníkom.
Vzdelávací fond v určitej výške majú k dispozícii v Seesame Communication Experts. Využívajú ho na rôzne formy vzdelávania podľa vlastného výberu. V prípade záujmu sa môžu zúčastňovať na odborných konferenciách a tréningoch. Každoročne v zime vyrazia na firemnú lyžovačku, v lete na teambuilding a na záver roka si zorganizujú vianočný večierok. Okrem toho získavajú darčekovú poukážku na rekreačný pobyt podľa vlastného výberu spolu s partnerom či rodinou.
Kľúčom k motivácii a spokojnosti už dávno nie je iba primerané finančné ohodnotenie. Čím viac originálnych a nadštandardných, tým lepšie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 20:10