StoryEditor

Al-Kajdá funguje ako moderne vedená firma

12.06.2003, 00:00

Či ide o Rijád, čečenské Znamenskoje alebo afganský Kábul, teroristická skupina Al-Kajdá neustále dokazuje, že je akcieschopná. Na zrútenie domácej základne v Afganistane totiž reagovala obsiahlou prestavbou vlastných štruktúr. Prispôsobila sa celosvetovému pátraniu po svojich členoch. Podobne ako vo firme, v ktorej sa zmenilo konkurenčné prostredie, niektoré oddelenia sa zlúčili, iné zatvorili, niektoré nové zasa otvorili.
Vedci, ktorí sa zaoberajú terorizmom, preto čoraz častejšie hovoria o akomsi druhu "franchisingového modelu ako v prípade McDonald´s".
"Ideológovia okolo Bin Ládina určujú ´corporate design´ (podnikový dizajn) útokov, ktoré potom na danom mieste plánujú regionálni vedúci a nakoniec ich uskutočnia menšie, podriadené teroristické bunky," hovorí Kai Hirschmann zo Spolkovej akadémie pre bezpečnostnú politiku.
Bin Ládin chce zabezpečiť, že jeho skupina zostane akcieschopná aj v prípade, že niektorí členovia budú zatknutí. "Ak je jedna bunka odhalená, ostatné nie sú ohrozené a náhrada za ne sa veľmi rýchlo vytvorí," tvrdí vedec zaoberajúci sa islamom v nemeckom Gotteningu Bassam Tibi.
Centrála Al-Kajdy, ktorú vedci ako Hirschmann nazývajú "teroristickým holdingom" a ktorá zabezpečuje logistickú a finančnú podporu regionálnym šéfom, je podľa všetkých odhadov stále v ťažko kontrolovanej hraničnej oblasti medzi Pakistanom a Afganistanom. Do plánovania jednotlivých úloh už priamo zahrnutá nie je. Namiesto toho sa Usáma bin Ládin -- ak, samozrejme, ešte žije -- a jeho osobný lekár Ajman Zaváhrí starajú o šírenie ideológie. Práve Egypťana Zaváhrího pokladajú odborníci za hlavného mysliteľa Al-Kajdy. "Jeho texty, ktoré rozširuje cez internet, sú na vysokej úrovni a medzi priaznivcami oslovujú najmä vzdelaných," hovorí Landolin Muller. Podľa jeho názoru sa dá jeho postavenie porovnať s úlohou "trubadúra", ktorú v tretej ríši zastával Goebbels. Funkciu "predsedu dozornej rady" plní bin Ládin a Zaváhrí je jeho zástupcom. Oni rozhodujú o obsadení vrcholných pozícií vo "firme". V marci si však museli nájsť nového "výkonného riaditeľa". Podľa FBI tento post dovtedy zastával v Pakistane zatknutý Chálid Šajch Muhaman a dnes ho na niekoľko mesiacov zastupuje Egypťan Sajf Ádil. Ten rozhoduje o zásadných operáciách a udržuje kontakt medzi vedúcimi v Saudskej Arábii, Keni a Čečensku. Pravdepodobne má svojich "podriadených" aj v Severnej Amerike a Európe. Odborníci ho označujú za "hlavného headhuntera Al-Kajdy".

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 12:11