StoryEditor

Kvalita závisí od školy

14.11.2007, 23:00

Keď v júni 2004 zomrel Ronald Reagan, Amerika prišla o jednu z najväčších osobností konca minulého storočia. Prezident George Bush o ňom povedal: "Zanecháva po sebe národ, ktorý obnovil." Ako obnovil Ronald Reagan americký národ?

Najstarší prezident
Na čele USA stál ako štyridsiaty prezident dve funkčné obdobia v rokoch 1981 až 1989. V čase získania prezidentskej funkcie už mal 69 rokov a bol najstarším prezidentom z hľadiska veku v čase, keď získal prezidentskú stoličku. Napriek tomu, že politológovia spájajú jeho meno najmä s politickými zmenami, jeho úspech mal svoje korene v posilnení americkej ekonomiky a tá zasa v zmenách v oblasti kvality ľudských zdrojov, teda aj v oblasti školstva.
Osemročný pobyt Ronalda Reagana v Bielom dome je mnohými považovaný za obdobie najväčšej zmeny v hospodárskej politike USA od čias veľkej hospodárskej krízy v tridsiatych rokoch minulého storočia. Niektorí ju dokonca nazvali "reagonomika".
Keď nastúpil do Bieleho domu, vystriedal Jimmyho Cartera a americká ekonomika čelila mnohým problémom. Ohrozovali ju vysoké ceny ropy. Ekonomicky a technologicky začali USA prenasledovať Nemecko, Japonsko, Kórea... V roku 1982 padla ekonomika USA do tvrdej recesie. Nezamestnanosť sa vyšplhala k desiatim percentám... Bolo treba nájsť riešenie tejto zložitej situácie.

Niekde musí byť poník
Reagan svojim spolupracovníkom často hovorieval starý vtip o dvoch chlapcoch. Prvý chlapec, pesimista, dostal hŕbu hračiek. Reagoval však plačom, lebo sa bál, že mu ich niekto zoberie. Druhý dostal možnosť pracovať v maštali. A keďže bol optimista, s nadšením prehadzoval vidlami hnoj, pretože si bol istý, že sa tam niekde musí skrývať poník. A Reagan hovorieval: Dokážeme to....

Ak sa to hýbe, zdaň to!
Mal štyri piliere ekonomického rastu:
-- spomalenie rastu verejných výdavkov
-- zníženie najvyššieho zdanenia príjmov a ziskov
-- zmenšenie štátnych zásahov
-- pokles rastu cien cez určovanie množstva peňazí v obehu.
Jeho pohľad na ekonomiku približovali niektorí aj takto: "Ak sa to hýbe, zdaň to. Ak to bude rásť ďalej, reguluj to. A keď sa to konečne zastaví, daj tomu dotácie." Toto boli kľúčové ekonomické nástroje na zlepšenie stavu ekonomiky a zastavenie ekonomického prepadu USA. Málo sa však spomína významná oblasť, ktorá bola v pozadí -- bolo to skvalitnenie ľudských zdrojov, skvalitnenie vzdelávania a jeho vplyv na hospodársky rast. (lp)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 03:11