StoryEditor

Rozumieť peniazom sa dá naučiť

22.05.2003, 00:00

Byť sám sebe pánom, zarábať veľa peňazí, robiť podľa momentálnej nálady a byť úspešný -- to sú najčastejšie dôvody, pre ktoré sa ľudia rozhodnú začať podnikať. Sú ochotní vzdať sa svojho pravidelného príjmu, sociálnych istôt a relatívne ustáleného pracovného času.
Realita býva často úplne iná. Vyskytnú sa neočakávané výdavky, práca trvá dlho do noci a niekedy sa pretiahne aj na víkendy. Namiesto odbúrania stresu, ktorý nevyhovoval v pôvodnom zamestnaní, je potrebné riešiť množstvo nových pracovných problémov.
Téme ako začať podnikať sa venuje aj vydavateľstvo Ikar. Cieľom príručky Ako na to od Petra Hingstona však nie je potenciálneho záujemcu odradiť, ale poukázať na faktory, ktoré treba pri tomto dôležitom životnom rozhodnutí zohľadniť. Kniha sprevádza celým procesom podnikania. Budúcich Rockefellerov upozorňuje na potrebu starostlivého a detailného naplánovania každého aspektu podnikania skôr, ako sa do podnikania vôbec pustia. Autor odporúča najskôr ohodnotiť kľúčové schopnosti, ako napríklad schopnosť predávať a rozumieť peniazom. Dobrou správou je, že tieto zručnosti sa dajú naučiť. Okrem zlepšenia vlastných zručností je vhodné obrátiť sa aj na profesionálov.
Jednou z množstva praktických pomôcok publikácie je vzor dotazníka pre prieskum trhu, ktorý by sa mal sústrediť aj na analýzu konkurencie a testovanie trhu. Polovicou úspechu je vypracovanie kvalitného podnikateľského plánu. Ten by mal obsahovať časti ako úvod, dejiny podniku (ak nejaké má), prieskum trhu, reklamu a podporu predaja, priestory, personál atď.
Ďalšia kapitola sa venuje spôsobom získania finančných prostriedkov, a to buď vlastných alebo úverov. Veľká časť publikácie je venovaná marketingu a podpore predaja, pretože biznis je biznisom iba vtedy, keď má tržby. A na tie treba mať správny marketing.
S podnikaním súvisí aj personalistika, pretože investície do dobrých zamestnancov sa oplatia, časom vás odbremenia a prinesú pre podnik nové zručnosti.
Na záver tvorcovia slovenského vydania nezabudli pripojiť legislatívne a finančné normy platné v SR.
Kniha, ktorá je nielen zbierkou pekných obrázkov, sa napriek prvotnému dojmu povrchnosti v skutočnosti detailne venuje všetkým problematikám, s ktorými sa živnostník, obchodný partner alebo zakladateľ s. r. o. môže na začiatku svojej cesty za úspechom stretnúť.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 07:31