StoryEditor

Národné dni kariéry s rekordnou účasťou

26.03.2003, 23:00

Ján z Trenčína sa pred dvoma rokmi zúčastnil na prezentačnej výstave s názvom Národné dni kariéry. Netušil, že na základe jednoduchého vyplnenia dotazníka mu o niekoľko mesiacov zavolajú z personálnej agentúry a pozvú ho na pohovor. Dnes pracuje už tretí rok na účtovnom oddelení v jednej z najväčších počítačových spoločností v Dubline.
Slovenský trh práce je naďalej ohrozovaný predovšetkým odlevom mozgov do zahraničia a sústreďovaním práce na západnom Slovensku, najmä v Bratislave. Cieľom Národných dní kariéry, ktorých 8. ročník bol minulý týždeň na Výstavisku v Bratislave, bolo sprostredkovanie kontaktu medzi študentmi a jednotlivými spoločnosťami. "Cieľom výstavy je aj prispieť k rozvoju zamestnanosti a informovanosti o pracovných príležitostiach. Výstava nebola určená len pre absolventov, ale aj študentov nižších ročníkov, ktorí sa pripravujú na budúce zamestnanie," hovorí PR manažér podujatia Roman Lipták. Výstava reagovala aj na najaktuálnejšiu tému -- blížiaci sa vstup Slovenska do Európskej únie, informáciami o možnostiach zamestnania sa v inštitúciách EÚ, ako aj sprievodnými prednáškami.
Registrácia v databázach
Hneď po vstupe na výstavu sa študenti mohli zaregistrovať do databáz, v ktorých uviedli svoje odborné a jazykové schopnosti. Tie budú podľa R. Liptáka neskôr poskytnuté jednotlivým spoločnostiam na výber svojich potenciálnych zamestnancov. Študenti so vstupenkou získali aj bulletin so základnými informáciami o spoločnostiach: ich adresami, webovými stránkami, ako aj zoznamom pozícií, ktoré ponúkajú. "K osobnému kontaktu dochádza priamo pri jednotlivých stánkoch firiem. Študenti tu môžu zistiť, čo daná spoločnosť ponúka, vyplniť žiadosť na konkrétnu pozíciu alebo zanechať svoj životopis," vysvetľuje R. Lipták.
Reklama aj pre spoločnosti
Jedným z hlavných trendov záujmu naďalej ostávajú počítačové firmy. "Aj tento rok bol záujem o prácu v IBM vysoký. Študenti sa nezaujímali len o prácu po skončení školy, ale aj o part-time," hovorí HR specialist Katarína Horínková zo spoločnosti IBM Slovensko. "Momentálne máme záujem o účtovníkov a ponúkame najmä administratívne miesta." Na otázku, či IBM pomáha novým pracovníkom získať miesta aj v zahraničí, K. Horínková odpovedala: "Ak majú pracovníci záujem pracovať, napríklad, v Írsku, o prácu sa môžu uchádzať priamo v IBM Ireland prostredníctvom webovej stránky. Jednou z podmienok je však ovládanie nemeckého a anglického jazyka." Medzi vystavujúcimi spoločnosťami bola aj medzinárodná maloobchodná spoločnosť Lidl prevádzkujúca potravinárske predajne diskontného typu: "O dva roky sa bude pre nás otvárať slovenský trh, preto hľadáme pracovníkov, ktorí budú pre nás pracovať na Slovensku. Myslím si, že oproti iným firmám sme vo výhode, pretože ponúkame pracovné pozície bez praxe. Nový pracovník u nás môže nastúpiť hneď a my ho zaškolíme. V praxi to funguje tak, že na približne tri, štyri mesiace pracovník odchádza pracovať do Nemecka, potom sa vráti na pol až tri štvrte roka do Česka a keď sa budú otvárať predajne na Slovensku, vráti sa späť na Slovensko," hovorí zástupca spoločnosti Tomáš Tomek.
Reakcie študentov
"Tento rok sme mali zatiaľ rekordnú účasť," hovorí R. Lipták. "Národné dni kariéry navštívilo vo štvrtok vyše 1 200 a v piatok až okolo 2 000 študentov." Väčšina študentov prišla s jasným cieľom -- získať čo najviac informácií a dať o sebe vedieť. "Zaujali ma hlavne spoločnosti z veľkej päťky, teda dnes už štvorky. Okrem zozbierania materiálov by som rada vyplnila aj prihlášky na konkrétne pozície," hovorí Ľubica z Michaloviec. Peter z Trnavy nehľadá špecifickú firmu: "Keďže hneď po skončení školy mám namierené do zahraničia, ide mi skôr o všeobecné informácie -- čo kto ponúka a či dané firmy majú vôbec záujem o smer, ktorý študujem." Kritickejší boli študenti biológie, podľa ktorých bola výstava orientovaná jednosmerne -- najmä na študentov ekonómie a informačných technológií. "Uvítali by sme aj nejaké farmaceutické firmy," hovoria Táňa a Jozef z Bratislavy.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 19:02