StoryEditor

Preukazy by mali zabrániť realitným podvodom

17.07.2006, 00:00
Od septembra pribudnú niektorým realitným maklérom identifikačné preukazy. Vydávať ich bude Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska. Preukaz nebude prvý na trhu. Prvú stovku podobných dokladov už vydala Slovenská realitná akadémia. Tak, či onak, takéto doklady pomáhajú proti podvodníkom.

Od septembra pribudnú niektorým realitným maklérom identifikačné preukazy. Vydávať ich bude Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska. Pre pracovníkov a spolupracovníkov realitiek -- členov tejto zatiaľ jedinej profesijnej organizácie -- bude preukaz hlavne imidžovou záležitosťou. Ich klienti získajú prostriedok na to, aby preverili, ku ktorej realitnej kancelárii makléri v teréne v skutočnosti patria. Hoci sa to vidí byť na prvý pohľad zbytočné, nemusí to tak byť.

Namiesto mňa prišla blondína
"Stretla som sa s klientom, ktorý mi neveril, že som to ja. Pri sprostredkovaní obchodu s nehnuteľnosťou ho totiž už oslovila iná žena, ktorá sa predstavila mojím menom," hovorí maklérka realitnej kancelárie Reality Center z Martina Mária Žondová. Povedzme, že to bola blondína a na rozdiel od skutočnej maklérky mala nejaké tie kilá navyše a tak bolo vcelku jednoduché obidve ženy od seba odlíšiť.
S podvodmi sa stretla aj ďalšia realitná kancelária, tentoraz z Bratislavy. "Mali sme zlú skúsenosť s niektorými maklérmi," potvrdzuje spolumajiteľka. Po ukončení pracovného vzťahu s kanceláriou ťažili z jej overeného imidžu, vydávali sa za jej spolupracovníkov a na úkor spoľahlivej firmy si rozbehli vlastný biznis. Realitná kancelária sa to napokon rozhodla riešiť vlastnými firemnými preukazmi. Klienti si tak môžu vo firme všetko overiť. Najmä vtedy, ak by takýto "maklér" chcel vopred nejaké zálohy v hotovosti.

Všetci nie sú podvodníci
Národná asociácia pri vydávaní preukazu ťaží z preškoľovania vlastnej základne a z prijatého etického kódexu. "Verejnosť by mala vedieť, že značka NARKS existuje a že si preukaz budú môcť pýtať, aby si potvrdili registráciu makléra v asociácii i v realitnej kancelárii," hovorí Žondová.
Aj v Martine zvažovali možnosť zaviesť vlastné firemné preukazy. Myšlienku však zamietli, pretože by sa dali pomerne jednoducho odkopírovať a stratili by význam. "Je lepšie, keď sa seriózne kancelárie združia, bude to mať väčší význam aj efekt. Potrebujeme sa nejako odlíšiť. A aj to preukaz s hlavičkou NARKS umožní. Keď sa uskutoční v realitách nejaký nečistý obchod, hneď je to v médiách a ľudia potom zvyknú všetkých sprostredkovateľov hádzať do jedného vreca. Nie je to tak, všetci nie sme podvodníci," mieni maklérka z Martina.

Kto je kto
Podľa generálneho sekretára asociácie Martina Lazíka, preukaz by mal zabezpečiť hlavne väčšiu čitateľnosť realitných maklérov. Asociácia odhaduje, že na trh vydá okolo šesťsto preukazov. Doklad bude užitočný aj pri monitorovaní členskej základne, jednotlivých maklérov a ich profesionálnej úrovne. Pri zavádzaní preukazu budú za profesionálnu úroveň, etiku, vedomosti a zručnosti zodpovedať majitelia jednotlivých realitných kancelárií, ktorí budú nahlasovať, kto dostane preukaz. Asociácia sa pri vypĺňaní formuláru potrebného na vydanie dokladu pýta napríklad na dosiahnuté vzdelanie makléra, absolvované kurzy a školenia, odbornú znalosť či znalosť cudzích jazykov. Skúšky odbornosti držitelia síce pri vydaní preukazu skladať nebudú, ako však upozorňuje Lazík, k preukazu je vytvorený systém vzdelávania. Preukaz bude platiť štyri roky. Potom už bude musieť maklér zložiť písomný test, aby si platnosť obnovil.

Kde nie je dôvera, papier to nevytrhne
Každá realitná kancelária však nie je členom NARKS a vonkoncom to neznamená, že by preto mala byť hneď podozrivá. "Neviem, či by takýto preukaz nejako ovplyvnil klienta," hovorí Marián Fischer z bratislavskej kancelárie JK Reality. Ako dodáva, všetko stojí a padá na dôveryhodnosti kancelárie samotnej. "Keď dôveru klientov nemáte, nijaký preukaz vám v tom nepomôže," mieni.
Niektorý klient môže preukaz s menom, fotografiou a firmou akceptovať. Iný človek ho nebude vyžadovať vôbec, pretože sa pri rozhodovaní riadi niečím iným. "Kupovala som byt. Stretla som sa minimálne s piatimi maklérmi. Skontaktovala som sa s nimi cez internet, kde boli kontakty pri inzerátoch, a potom sme sa stretli až na mieste obhliadky," opisuje svoju nedávnu skúsenosť Jana. Keďže každý čakal na dohodnutom mieste a majiteľ bytu o ňom vedel, predpokladala, že to bol ten správny človek. "Ak by mi ukázal preukaz, možno by to malo význam. Rozhodujúce pre mňa však bolo jeho správanie, ako aj to, že sa nesnažil za každú cenu predať a upozornil ma na riziká," vymenováva Jana svoje priority.

Preukazová konkurencia
Preukaz NARKS nebude prvý na trhu. Prvú stovku podobných dokladov už vydala Slovenská realitná akadémia. Táto organizácia vydáva preukazy realitného makléra výhradne absolventom svojho vzdelávacieho programu. Ďalšou podmienkou na vydanie preukazu je aspoň ukončené stredoškolské vzdelanie s maturitou. "Keďže súčasný právny systém nevyžaduje, aby záujemca o podnikanie s nehnuteľnosťami preukázal osobitné znalosti, možno sa na realitnom trhu stretnúť s mnohými ,maklérmi´, ktorým chýbajú základné vedomosti o tejto oblasti," kritizuje súčasný stav Mojmír Plavec z kancelárie akadémie. Výsledkom je škoda, ktorú môže maklér klientovi spôsobiť, zúfalosť klientov, prípadne pochybnosti o realitnej kancelárii. Absolventi kurzu akadémie získavajú preukaz s päťročnou platnosťou a akadémia ich zverejňuje aj s fotografiami na svojej webovej stránke.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 19:20