StoryEditor

Zľavy v podnikaní cestoviek

21.01.2007, 23:00

Už v závere minulého roku prišlo niekoľko cestovných kancelárií so zľavami pre klientov, ktorí si kúpia letnú dovolenku v niekoľkomesačnom predstihu. Tento mesiac sa k nim pridala väčšina významnejších cestoviek.
Podľa prezidenta Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roberta Kohlmanna z včasnej rezervácie či kúpy zájazdu profitujú obidve strany -- cestovka i spotrebiteľ. Cestovné kancelárie totiž u zahraničných partnerov kontrahujú ubytovacie kapacity a u prepravcov letenky aj v trištvrteročnom predstihu. Teda v čase, keď sa dá vývoj budúcej sezóny predpokladať len v hrubých rysoch. Vďaka predaju pobytov v akcii nazvanej First moment sa však získa prehľad o záujme klientov o jednotlivé destinácie. Ak o niektoré ubytovacie kapacity alebo i celé letoviská nie je dostatočný záujem, zväčša ešte môžu počty objednaných lôžok či miest v lietadle zredukovať. Zároveň dostanú cestovky od dovolenkárov v predstihu zálohové alebo celkové platby za objednané služby.
Klienti si zase okrem úspory stoviek či tisícok korún pri skorej kúpe dovolenky vyberajú z oveľa väčšej ponuky než o niekoľko mesiacov neskôr. Majú tak väčšiu istotu, že vo vyhliadnutom ubytovacom zariadení bude toľko lôžok či izieb, koľko pre seba, svoju rodinu či známych potrebujú.
Zľavu vo výške dvanásť percent z ceny zájazdu do konca januára a desať percent z ceny do konca februára poskytujú cestovné kancelárie Hydrotour, Hechter Slovakia, Koala Tours, Aeolus, Tatratour a Tip Travel. K tomuto termínu však musia ich klienti zložiť minimálne polovicu zo základnej ceny zájazdu. Firo tour má pre vernú klientelu do konca februára dvanásťpercentnú a do konca marca desaťpercentnú zľavu, noví zákazníci musia počítať so zľavami o dve percentá nižšími. Satur do 17. februára poskytuje 13-percentnú zľavu na júnové, septembrové a októbrové termíny, o tri percentá nižšiu na zájazdy v júli a auguste. Do konca marca potom môže zľava dosiahnuť jedenásťpercentnú alebo osempercentnú výšku.

Až 16-percentnú zľavu z ceny dospelej osoby ubytovanej na riadnom lôžku poskytuje do konca marca cestovka Sunny Days. Zároveň však uvádza, že platí len pre vybrané hotely a termíny z cenníku. Cestovky Seneca Tours a Globtour sa v spoločnom katalógu snažia potenciálnych klientov nalákať na dvanásťpercentnú zľavu poskytovanú do 18. februára a desaťpercentnú zľavu, ktorú treba vyčerpať najneskôr 18. marca.
V Čedoku môžu klienti včasnou rezerváciou pobytu do konca februára a zaplatením tridsaťpercentnej zálohy ušetriť štyri až desať percent, verným zákazníkom sa zľava zvyšuje ešte o ďalšie dve percentá. O päť percent lacnejší môžu mať zájazd klienti CK Paxtour, ale len v prípade, že ho zaplatia do polovice februára. Sedempercentnú zľavu pri zaplatení celého zájazdu do konca januára a päťpercentnú do konca februára môžu dostať klienti v Tip Toure.
Odlišný prístup pri poskytovaní zliav pri včasnej kúpe dovolenky ako väčšina cestoviek zvolila Ruefa Reisen. Zľava minimálne dvanásť percent, ktorá sa však podľa voľby termínu, hotela či výšky sumy môže zvýšiť až na šestnásť percent z ceny, platí pre prvých 807 klientov, ktorí zaplatia aspoň polovicu ceny zájazdu. O dve percentá nižšia zľava je určená pre 2 007 klientov, ktorí zložia aspoň polovičnú zálohu do konca februára. Do konca marca zľava môže dosiahnuť osem- a pre verných zákazníkov až dvanásťpercetnú výšku z ceny zájazdu. S osempercentnou zľavou ešte do 31. marca môžu počítať klienti cestoviek Koala Tours, Hydrotour, Tip travel a Tatratour.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 19:46