StoryEditor

Zaujíma ich tovar z Ázie

16.04.2007, 00:00

Hračky od domácich výrobcov si cestu do našich hračkárstiev a hypermarketov hľadajú ťažko. Firmy a živnostníci ich predajú skôr cez remeselné a darčekové predajne alebo príležitostne na jarmokoch.
"Nemáme vôbec hračky od slovenských výrobcov," vraví hovorkyňa reťazca Ahold Retail Slovakia Diana Chovancová. Dôvodov prečo uvádza niekoľko. Sieť napríklad neeviduje, že by sa u nás vyrábali plyšové hračky, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou predajní Hypernova. Dováža ich, podobne aj hračky z iných materiálov, z Ázie. "Vieme, že sa na Slovensku vyrábajú drevené hračky, ale aj tie máme z Ázie. Ázia je pre veľkú sieť, akou je Ahold, dodávateľom hračiek číslo jeden. V stredoeurópskom priestore odoberáme hračky na kontajnery a pri takom množstve je cena úplne iná, než by sme dohodli so slovenskými výrobcami." Hovorkyňa priznáva, že faktorom číslo jeden je cena a ázijské krajiny sú v tomto sortimente celosvetovo najvýznamnejšie a v cene bezkonkurenčné.
Slovenské hračky sú, ale len ojedinele, súčasťou ponuky internetového hračkárstva www.mravenisko.sk. Jana Sapu, zabezpečujúca tento portál, dodáva, že sa zo slovenskej produkcie cez internet predávajú skôr didaktické hračky či učebné pomôcky, akou je napríklad elektronická násobilka od prešovského výrobcu Nela Toys. Slovenskí výrobcovia majú záujem byť na portáli www.mravenisko.sk, ale o ich tovar podľa Sapu zväčša nie je záujem -- ani od predajcov, pretože tí potrebujú okamžité dodávky tovaru, ale ani zo strany spotrebiteľov, lebo preferujú iný typ hračiek. "Mali sme v ponuke drevené stojany na perá v tvare autíčka, ale dlho nám ležali na sklade."

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 04:01