StoryEditor

Pivo Topvar

04.03.2007, 23:00

V seriáli HN hľadáme pôvodné slovenské výrobky, ktoré sú na trhu už niekoľko desaťročí.
To, že jedno z najžiadanejších pív na Slovensku, topoľčiansky Topvar, pochádza zo stredného Ponitria, nie je žiadna náhoda. Spôsobilo to zopár okolností, ktoré vytvorili vhodnú konšteláciu práve v tejto lokalite -- podnebie, umožňujúce pestovať kvalitný sladovnícky jačmeň i chmeľ, a potom výborný zdroj vody v neďalekej horskej nádrži so špecifickou chuťou a zložením. Naši predkovia to pochopili už v 14. storočí. Už vtedy sa tešili, že kráľovské mesto Topoľčany získalo výsadu varenia piva. Nakoľko ju však v stredoveku aj využívali, sa už dnes nedozvieme. Isté je, že domáca výroba zlatistého moku sa v meste rozmohla najmä v 16. a 17. storočí. V devätnástom už mali Topoľčany dokonca dva pivovary! Keď sa teda vládnym rozhodnutím začala v 50. rokoch 20. storočia stavať v meste najprv sladovňa, a potom aj moderný pivovar, bolo na čo nadväzovať. Sladovňu sprevádzkovali v roku 1960 a výrobu piva o štyri roky neskôr. Prvé pivo so značkou Topvar načapovali na sviatok práce 1. mája 1964. O dva roky neskôr sa pivovar ešte dobudoval, čo o tretinu zväčšilo jeho kapacitu na 500-tisíc hektolitrov ročne.
Po roku 1989 vláda schválila priamy predaj štátneho podniku akciovke Topoľčiansky pivovar. Tá nezaspala dobu, pochopila riziká aj výhody otvárajúceho sa trhu voči svetu a pustila sa do modernizácie. Zaviedla najnovšie pivovarnícke technológie, zachovávajúc klasickú výrobu piva. Inštalovala novú stáčaciu linku na plnenie do antikorových sudov, plnoautomatickú varňu riadenú počítačom a kompletnú fľaškovaciu linku. Topvar objavil ako prvý na slovenskom trhu čaro pollitrových plechoviek aj päťlitrových "párty súdkov".
Momentálne má Topvar za sebou čerstvé zmeny. Vlani ho kúpila jedna z najväčších pivovarníckych skupín na svete, juhoafrická spoločnosť SABMiller, ktorá vlastní aj pivovar Šariš. Oba naše subjekty k 1. januáru 2007 vytvorili spoločnú firmu Pivovary Topvar, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 01:13