StoryEditor

Slovensko musí investorom ponúknuť oveľa viac

11.03.2007, 23:00

"Slovensko už nie je pre potenciálnych investorov také zaujímavé ako pred dvoma či piatimi rokmi. Firmám treba ponúkať viac než nedotknutú krajinu, nízke výrobné réžie a lacnú pracovnú silu. Čo stačilo v minulosti, nezodpovedá aktuálnym požiadavkám. Bolo by rozumné hľadieť s väčším záujmom na malé a stredné firmy, ktoré majú k teritóriu úplne iný prístup," tvrdí Jaroslava Štuláková. V talianskej Bologni už niekoľko rokov pôsobí v advokátskej kancelárii de Capoa & Associati. Špecializuje sa v nej na medzinárodné právo a rieši aj prípady spolupráce firiem z Talianska a iných krajín, vrátane Slovenska.
Pozor na stabilitu
Naša krajina by si podľa nej mala dať väčší pozor na imidž. "Pri pohľade na politickú situáciu sa Slovensko môže zdať pre časť potenciálnych investorov nestabilné," vraví Štuláková. Stabilita každého štátu sa vníma zo strany zahraničia citlivo.
V strehu by malo byť Slovensko aj pred konkurenciou z dvoch najnovších členských krajín únie. Rumunsko a Bulharsko by mohli byť pre talianskych investorov zaujímavejšie než my. "Nemali by sme podceňovať ich potenciál. Sú vysoko konkurenční. Rumunsko preto, že má k Talianom bližšie -- polohou, mentalitou i blízkosťou jazyka, Bulharsko sa, naopak, považuje zatiaľ za takmer nedotknutý trh."
Pre talianske firmy, ktoré majú záujem vstúpiť na niektorý z európskych trhov, kancelária de Capoa & Associati v prvom rade monitoruje podmienky. Niekde samostatne, inde s pomocou tamojších partnerských firiem. "Talianske spoločnosti, ktoré majú záujem podnikať na Slovensku, chcú poznať naše prostredie. Podľa analýz sa zorientujú, či sa im to vyplatí. Nie je pravda, že sa to vyplatí každej talianskej firme." Náš trh bolonská kancelária monitoruje spolu so slovenskou advokátskou kanceláriou. Uvažuje však, že si otvorí vlastné zastúpenie v Bratislave.
Pomoc v koncoch
Štuláková si musela dlho zvykať, že do ich kancelárie často prídu predstavitelia firiem, až keď sú v koncoch. V minulosti tak riešila krach jednej z českých bánk, ktorú držali talianski investori. Pri krachu taliansko-chorvátskej firmy pôsobiacej v Chorvátsku zachraňovala kancelária jedného z konateľov.
Zástupcovia mnohých firiem si pri rozbehu aktivít na nových trhoch vravia, že si poradia sami. Za právnikmi prichádzajú, až keď zistia, že si už samy neporadia. Vyhli by sa mnohým problémom, ak by o pomoc požiadali predtým, ako sa rozhodnú vstúpiť na nový trh, alebo tam začnú s niekým spolupracovať. "Keď robíme právne stanovisko, väčšinou vieme porovnať, aké podmienky na podnikanie bude mať investor v Česku, na Slovensku či v Rumunsku. Môže sa vopred rozhodnúť."
Firmy však nie vždy takto postupujú. Nedávno sa Štuláková zoznámila s konateľom talianskej akciovky, ktorá otvorila na Slovensku spoločnosť s ručením obmedzeným. Bez toho, aby si zmapovala trh. "Nezabezpečila si poradenstvo, nemala komplexný prehľad o trhu. Teraz má problémy, pretože zistila, že konkrétne ich firme sa podnikať u nás neoplatí," uvádza príklad z praxe jediná slovenská zástupkyňa de Capoa & Associati. Firma totiž až časom zistila, že ceny elektrickej energie nie súu nás také zaujímavé, ako predpokladali. Problémy mala aj s vhodnou pracovnou silou. "Nie je pravda, že kdekoľvek na Slovensku nájde firma kvalifikovaný personál. To sú legendy."

Z hendikepu výhoda
Jaroslava Štuláková
žije v Taliansku už takmer desať rokov. Do Bologne sa vybrala študovať právo. Pobyt aj náklady jej financovali rodičia. Po piatich rokoch štúdia si urobila dvojročnú špecializáciu so zameraním na medzinárodné a komunitárne právo. Obhájila dizertačnú prácu a nastúpila ako koncipientka do advokátskej kancelárie. V kancelárii de Capoa & Associati pracuje už štvrtý rok, je tu jedinou zamestnankyňou spoza talianskych hraníc. S odstupom času priznáva, že byť cudzinkou bol pre ňu dlhý čas hendikep. Dnes to však hodnotí ako výhodu. "Mám oproti kolegom niečo navyše. Keď sa pripravujú medzinárodné rokovania alebo zmluvy, mám istý šiesty zmysel, niečo, čím sa viem prispôsobiť protistrane hovoriacej iným ako talianskym jazykom."

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 18:49